Чешки милиардер прехвърли активите си в ОАЕ след обвинения в измама

Чешки милиардер прехвърли активите си в ОАЕ след обвинения в измама

Чешки милиардер прехвърли активите си в ОАЕ след обвинения в измама

Един от най-богатите хора в Чешката република Радован Витек (Forbes оценява състоянието му на 6,5 млрд. долара) прехвърли активите си в Обединените арабски емирства (ОАЕ) след обвинения във финансови измами, съобщава Bloomberg.

В началото на декември бизнесменът регистрира в страната две компании Rising Falcon Holding Limited и Rising Falcon Number 1 Holding Limited. Няколко седмици по-рано фирмата за инвестиционни проучвания Muddy Waters заяви, че CPI, компания, собственост на Витек, е надценила стойността на активите си с 86% и че данните за финансовото ѝ състояние може да са изкривени. По оценка на агенцията в момента компанията има около 8,5 млрд. долара неизплатени заеми и облигации.

Обвиненията са свързани и с факта, че милиардерът предполагаемо е спечелил пари от някои неразкрити сделки със свързани лица. Те са включвали продажбата на два парцела земя и обратното им изкупуване на по-висока цена. От своя страна CPI отрича информацията, като заявява, че не е прикривала сделките с Витек или с други страни. Едно от обвиненията е неоснователно - компанията е открила печатна грешка в доклада, която е довела до неверни изчисления, направени от Muddy Waters.

Напоследък ОАЕ привличат все повече богати хора от цял свят на фона на намаляващата популярност на Каймановите острови и Британските Вирджински острови. Абу Даби предлага гаранции за защита на активите, неприкосновеност на личния живот и данъчни предимства за бизнесмените, както и възможност да се възползват от споразуменията за двойно данъчно облагане на ОАЕ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ