Цикълът за повишаване на лихвите на ЕЦБ е във финалния си етап

Цикълът за повишаване на лихвите на ЕЦБ е във финалния си етап

Цикълът за повишаване на лихвите на ЕЦБ е във финалния си етап

Европейската централна банка е в последния етап от своя исторически цикъл на повишаване на лихвените проценти. Това заяви заместник-председател на ЕЦБ Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

„Вече навлязохме в последния участък по пътя на затягане на паричната ни политика. Затова се връщаме към нормалността, към увеличения с п 25 базисни пункта.“, каза Де Гиндос пред Il Sole 24 Ore.

ЕЦБ повиши лихвите с 375 базисни пункта от юли насам в стремежа си укроти инфлацията. Централната банка забави темпото на увеличение на лихвения процент този месец, вдигайки лихвите с 25 базисни пункта. Така депозитната лихва, която е от решаващо значение за паричната политика, става 3,25%. Заемната лихва вече е 4%, а лихвата на ЕЦБ по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“, достигна ниво от 3,75%.

Докато пазарите очакват още две повишения от този размер през юни и юли, някои служители започват да говорят за това, че ще са необходими дори повече увеличения.

Де Гиндос повтори официалната позиция на ЕЦБ, че възможните бъдещи стъпки ще зависят от икономическите данните и ще се решават на самите срещи.

Всички решения ще бъдат „базирани на доказателства за това как е работило затягането на условията за финансиране, както и на пътя, по който върви инфлацията, общата и основната“, каза той, като добави, че е „загрижен за цените на услугите, които представляват голям дял от основната инфлация“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги