ЕЦБ вдигна лихвите за първи път от 11 години

ЕЦБ вдигна лихвите за първи път от 11 години

ЕЦБ вдигна лихвите за първи път от 11 години

Европейската централна банка прие първото увеличение на лихвените проценти от 11 години в опит да укроти инфлацията в еврозоната, съобщи Си Ен Би Си.

Централната банка повиши лихвите с 0,50%, което означава, че депозитната лихва, която е от решаващо значение за паричната политика, излиза от отрицателната територия и вече е на ниво от 0%. Заемната лихва става 0,75%, а лихвата на ЕЦБ по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“, се вдига до 0,50%.

Базираната във Франкфурт институция, която е централна банка за 19-те страни, използващи еврото, държеше лихвите на ниски нива от 2014 г. насам, за да се справи с дълговата криза в региона и с пандемията от коронавирус.

„Управителният съвет прецени, че е уместно да предприеме по-голяма първоначална стъпка по своя път за нормализиране на основните лихвени проценти, отколкото беше съобщено на предишното заседание (когато финансовата институция сигнализира за вдигане на лихвите с 25 базисни пункта)“, се казва в изявление на ЕЦБ.

ЕЦБ по-рано сигнализира, че ще увеличи лихвите през юли и септември, тъй като потребителските цени продължават да растат. Първото отчитане на инфлацията през юни показа рекордно високо ниво от 8,6%. Някои инвеститори обаче са скептични относно действията на централната банка и прогнозират рецесия по-късно тази година.

През юни прогнозите на ЕЦБ бяха за инфлация от 6,8% за цялата 2022 година и 3,5% през 2023 г. По отношение на икономическия растеж,  централната банка очаква брутният вътрешен продукт на еврозоната да нарасне с  2,1% през тази и следващата година.

ЕЦБ също така одобри нов финансов инструмент за борбата с финансовата фрагментация на облигационните пазари в еврозоната. Инструмент за защита на трансмисионния механизъм (Transmission Protection Instrument, TPI) има за цел да подкрепи страните с голям дълг, сред които Италия и Гърция, като ограничи разликата между доходността по германските облигации и тази на задлъжнелите страни.

Доходността на италианските 10-годишни облигации се повиши рязко до 3,6520% в четвъртък сутринта, след като стана ясно, че Марио Драги ще подаде оставка като премиер на страната.

От ЕЦБ посочват, че TPI ще гарантира, че позицията на паричната политика се предава безпрепятствено във всички страни от еврозоната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ