Европейските борси отново се оцветиха в зелено*

Европейските борси отново се оцветиха в зелено*

Европейските борси отново се оцветиха в зелено*

Европейските акции регистрираха повишения в ранната търговия в сряда, подкрепени от оптимистичните корпоративни отчети и перспективи, поставяйки водещият бенчмарк на път към най-дългата му печеливша серия от ноември 2021 г., предаде Ройтерс.

Общият европейски индекс STOXX 600 отчете ръст от 0,87 пункта, или 0,19%, до 457,33 пункта, удължавайки печалбите си за шести пореден ден. Немският бенчмарк DAX се повиши с 1,15 пункта, или 0,01%, до 15 188,22 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE напредна с 10,7 пункта, или 0,14%, до 7 861,73 пункта. Френският измерител CAC 40 се повиши с 11,84 пункта, или 0,17%, до 7 089 пункта.

Акциите на нидерландския доставчик на чипове  ASM International NV скочиха с 9,95%, след като компанията отчете приходи за четвъртото тримесечие над прогнозите на фона на по-добрите от очакваното условия по веригата за доставки.

Цената на книжата на Richemont се повиши с 0,68% при отчитане на по-високи тримесечни продажби, тъй като туристите се завърнаха в Европа и Япония. Все пак резултатите на групата за луксозни стоки пазарните не отговориха на пазарните прогнози, след като продажбите в Китай се сринаха с почти една четвърт.

„По отношение на лукса Китай е доста важен, като много надежди се възлагат на възстановяване на активността през първата половина на тази година“, каза Емануел Ko, ръководител стратегии „европейски капиталов пазар“ в Barclays.

„Цифрите са лоши, но не мисля, че трябва да са голяма изненада, като се има предвид колко зле беше Китай през четвъртото тримесечие. Пазарът вероятно е прав да пренебрегне този вид краткосрочен шум, защото голямата картина е насочена към отварянето на Китай“, добави той.

Акциите на британската компания Burberry поскъпнаха с 2,7%, след като главният финансов директор Джули Браун каза, че вижда „много обещаващи“ признаци в Китай досега този месец, въпреки че ръстът на продажбите на групата за луксозни стоки се забави до 1% през тримесечието, приключило през декември.

Европейският бенчмарк STOXX 600 се е повишил с близо 7,5% от началото на годината, подкрепен от надеждите за възстановяване на китайската икономика, след като Пекин облекчи строгите си мерки срещу разпространението COVID-19; облекчаване на инфлацията след спад на цените на природния газ и нарастващи очаквания за по-лека от прогнозираното рецесия.

Германският канцлер Олаф Шолц каза в интервю за Блумбърг, че е убеден, че най-голямата икономика в Европа няма да изпадне в рецесия, въпреки скока на цените на енергията и храните след инвазията на Русия в Украйна.

В Обединеното кралство данните показаха, че инфлацията на потребителските цени в Британия е спаднала до тримесечно дъно от 10,5% през декември, предлагайки известен комфорт на Английската централна банка и домакинствата.

Акциите на най-голямата банка, листната във Франция, BNP Paribas поскъпнаха с 1,66%, след като тя заяви, че е получила всички необходими регулаторни одобрения, за да завърши обявената по-рано продажба на Bank of the West на Bank of Montreal.

Цената на книжата на Just Eat Takeaway.com скочи с 9,29%, след като най-голямата компания за доставка на храна в Европа заяви, че е реализирала печалба на оперативно ниво за 2022 г. по-рано от прогнозираното от анализаторите, както и че ще остане на печалба през 2023 г.

Разнопосочна търговия на Уолстрийт

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса регистрираха смесени резултати във вторник, докато инвеститорите опитват да надграждат върху инерцията от началото на 2023 г. и анализират последните резултати от сезона на корпоративните отчети, предаде Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете спад от 391,76 пункта, или 1,14%, до 33 910,85 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се понижи с 8,12 пункта, или 0,2%, до 3 990,97 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq напредна с 15,96 пункта, или 0,14%, до 11 095,1 пункта.

Акциите на Goldman Sachs поевтиняха с 6,44%, след като банката отчете най-големият спад на печалба от десетилетие. За четвъртото тримесечие печалбата на Goldman се понижи с цели 69%, като за тези резултати допринесе спадът в приходите от инвестиционно банкиране и управление на активи.

Междувременно цената на книжата на Morgan Stanley се повиши с 5,91%,  след като инвестиционната банка отчете по-добри от очакваното резултати благодарение на рекордните приходи от управлението на богатство.

„Goldman и Morgan Stanley имат почти огледално движение на цените днес след отчетите си“, каза Юнг-Ю Ма, главен инвестиционен стратег на BMO Wealth Management. „Дори във финансовия сектор отделните направления на бизнеса се справят много различно и сегментът за управление на богатството на Morgan Stanley предостави силен баласт. Тези различия са показателни за това, което очакваме през този сезон на печалбите – различаващи се резултати въз основа на индустрията и подиндустрията“, добави той.

Около 7% от компаниите от S&P 500 са отчели резултатите си за последното тримесечие до вторник сутринта, съобщава FactSet. От тези компании 70% са надминали очакванията на анализаторите.

От началото на годината Nasdaq Composite е напреднал с 6,01%, тъй като инвеститорите купуват поевтинелите технологични акции на фона на нарастващите надежди за подобряване на перспективите пред сектора. S&P 500 и Dow са се повишили съответно с 3,95% и 2,30% от началото на годината.

Печалбите идват на фона на първия набор от данни, свързани с инфлацията, които инвеститорите тълкуват като индикация за свиваща се икономика. Те се надяват, че това ще даде основание на Федералния резерв да забави повишаването на лихвените проценти. Миналата седмица индексът на потребителските цени за декември показа, че цените са се охладили с 0,1% спрямо предходния месец, но са нараснали с 6,5% спрямо същия период на предходната година.

Повишения в Азия

Основните индекси на борсите в Азиатско-тихоокеанския регион регистрираха предимно повишения в сряда, въпреки че Японската централна банка запази паричната си политика без промяна, предаде Си Ен Би Си.

Водещият индекс на Токийска фондова борса Nikkei 225 отчете ръст от 652,44 пункта, или 2,5%, до 26 791,12 пункта. Този резултат дойде, въпреки че Японската централна банка остави основната си лихва на ниво от минус 0,1% и запази границите, в които може да се променя доходността на 10-годишните облигации.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite остана почти без промяна, повишавайки се с минималните 0,16 пункта до 3 224,41 пункта, докато индексът Shenzhen Composite напредна с 3,69 пункта, или 0,18%, до 2 097,95 пункта. Хонконгският показател Hang Seng записа ръст от 100,36 пункта, или 0,47%, до 21 678 пункта.

Южнокорейският бенчмарк Kospi се понижи с 11,07 пункта, или 0,47%, до 2 368,32 пункта.

Водещият показател в Австралия ASX 200 напредна със 7,1 пункта, или 0,1%, до 7 393,4 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха понижения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 1,40 пункта, или 0,23%, до 625,08 пункта. BGBX40 с понижи с 0,21 пункта, или 0,15%, до 141,56 пункта. BGTR30 загуби 1,21 пункта от стойността си, или 0,16%, достигайки ниво от 741,70 пункта. BGREIT напредна с 0,35 пункта, или 0,19%, до 185,84 пункта.

*Информацията е актуална към 13:10 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ