Европейските борси започват седмицата на червено*

Европейските борси започват седмицата на червено*

Европейските борси започват седмицата на червено*

Европейските акции регистрираха понижения за четвърта поредна сесия в ранната търговия в понеделник на фона на ескалиращото напрежение между Украйна и Русия и решимостта на централните банки да укротят инфлацията въпреки риска от забавяне на икономиката и намаляване на корпоративните печалби, пише Ройтерс.

Общият европейски индекс STOXX 600 отчете спад от 0,15 пункта, или 0,04%, до 391,52 пункта, достигайки най-ниското си ниво от 3 октомври. Немският показател DAX не последва негативната тенденция и напредна с 65,57 пункта, или 0,53%, до 12 338,57 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 записа спад от 17,61 пункта, или 0,25%, до 6 973,48 пункта. Френският измерител CAC 40 се понижи с 13,22 пункта, или 0,23%, до 583,72 пункта.

Геополитическото напрежение се увеличи, след като днес Русия бомбардира украински градове, включително Киев, в атака, която се смята за отмъщение след експлозията на Кримския мост, която руският президент Владимир Путин обяви за терористична атака.

„Фактът, че ще има засилени военни действия, само ще увеличи опасенията за това как конфликтът ще приключи. Инвеститорите са изключително притеснени какво ще се случи и кка това ще се отрази на веригата за доставки и енергийната криза“, каза Дани Хюсън, финансов анализатор в AJ Bell.

„Това се случва в момент, когато има огромни опасения относно икономическия растеж и мерките, които централните банки трябва да предприемат, за да укротят инфлацията. Има опасения, че лекът ще бъде по-лош от болестта, което е и причината да има такава приглушена търговия“, добави той.

Индексът STOXX 600 падна с повече от 3% в рамките на четири сесии поради опасения, че големите централни банки, особено Федералният резерв на САЩ, ще продължат да повишават агресивно лихвените проценти, за да обуздаят инфлацията. Тези опасения бяха подсилени от данните от петък, които показаха устойчивост на пазара на труда в САЩ през септември, попарвайки надеждите за обрат в политика на Фед в скоро време.

Членът на Европейската централна банка (ЕЦБ) и ръководител на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало каза пред френското радио France Culture в понеделник, че ЕЦБ се ангажира да намали инфлацията до 2% след „две до три години“.

Френската централна банка също намали прогнозата си за икономическия растеж на страната, поради слабата индустриална активност.

Загуби регистрира секторът на луксозните стойки, които е силно зависим от Китай. Акциите на Burberry, Kering, LVMH, Hermes и Richemont поевтиняхa с 2,47% 0,89%, 1%, 1,30% и 2,02% тъй като продажбите за „Златната седмица“  в Китай спаднаха на фона на вътрешната ситуация с COVID-19.

Цената на книжата на Renault се повиши с 4,40%, след като френският автомобилостроител и неговият японски партньор Nissan заявиха, че провеждат дискусии за бъдещето на техния съюз.

Спад на Уолстрийт

Водещите индекси на Нюйоркската фондова борса регистрираха понижения в петък на фона на данните за пазара на труда, предаде Си Ен Би Си. Данните показаха, че безработицата продължава да пада, което доведе до скок на доходността по държавните облигации.

Промишленият индекс Dow Jones отчете спад от 630,15 пункта, или 2,11%, до 29 296,79 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се понижи със 104,86 пункта, или 2,8%, до 3 639,66 пункта.Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq изтри 420,91 пункта от стойността си, или 3,8%, достигайки ниво от 10 652,41 пункта.

Загубите от петък ограничиха печалбите за седмицата, която започна с голям ръст на акциите. Въпреки това водещите индекси регистрираха седмичен ръст. Dow се повиши с 2% за седмицата, докато S&P добави 1,5% към стойността си, а Nasdaq отбеляза ръст от 0,7%.

В петък стана ясно, че икономиката на САЩ е добавила 263 нови работни места през септември, което е малко под прогнозата на Dow Jones за ръст с 275 хил. работни места. Нивото на безработица падна до 3,5%, след като предходния месец беше 3,7%.

„Макар че данните бяха в рамките на очакваното, спадът на безработицата и значението му за Фед беше нещото, върху което се фокусираха пазарите“, каза главният инвестиционен директор на Bleakley Financial Питър Буквар. „Когато се съчетае с ниското ниво на подадените за първи път молби за помощи при безработица, темпото на уволнението остава заглушено и това, разбира се, насърчава Фед да продължи с агресивното си повишаване на лихвите“, добави той.

Намаляващото ниво на безработица предизвика скок в доходността по облигациите, което от своя страна натежи върху акциите. Доходността на 2-годишните държавни облигации се повиши с 6 базисни пункта до 4,316%.

Акциите на Advanced Micro Devices се сринаха с 13,87%, след като производителят на чипове предупреди, че приходите му за третото тримесечие ще бъдат по-ниски от очакваното.  

„Заключението, което са достигнали мнозина от експертите, с които разговаряхме, е, че Фед не само няма да помогне на пазарите, но в упоритото си преследване на ценова стабилност ще продължи с досегашните си действия, докато нещо не се счупи на капиталовите пазари“, каза Кристофър Харви, капиталов анализатор в Wells Fargo.

Загуби в Азия

Основните индекси на борсите в Азиатско-тихоокеанския регион записаха понижения в понеделник, след като акциите на китайските компании за чипове поевтиняха на фона на новите ограничения върху износа на технологии от САЩ, предаде Си Ен Би Си.

Листнатите в Хонконг акции на SMIC и Hua Hong Semiconductor поевтиняха съответно с 3,95% и 9,40%. Хонконгският показател Hang Seng регистрира спад от 523,39 пункта, или 2,95%, до 17 216,66 пункта. Акциите на Meituan поевтиняха с 6,71%.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се понижи с 50,25 пункта, или 1,66%, до 2 974,15 пункта, докато Shenzhen Composite изтри 41,49 пункта от стойността си, или 2,17%, достигайки ниво от 1 870,50 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 записа спад от 95 пункта, или 1,4%, до 6 667,8 пункта.

Пазарите в Япония, Южна Корея, Тайван и Малайзия останаха затворени заради празници.

Очаква се по-късно тази седмица Южнокорейската централна банка да обяви решението си за лихвите.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха повишения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете ръст от 3,11 пункта, или 0,53%, до 584,80 пункта. BGBX40 повиши с 0,41 пункта, или 0,31%, до 134,79 пункта. BGTR30 напредна с 0,88 пункта, или 0,13%, до 702,44 пункта. BGREIT се повиши с 0,13 пункта, или 0,07%, до 176,97 пункта.

*Информацията е актуална към 13:10 часа

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ