Фед вдигна лихвите въпреки сътресенията в банковия сектор

Фед вдигна лихвите въпреки сътресенията в банковия сектор

Фед вдигна лихвите въпреки сътресенията в банковия сектор

Федералният резерв на САЩ прие увеличение на водещата си лихва с четвърт процентен пункт, изразявайки предпазливост относно скорошната банкова криза и намеквайки, че краят на цикъла на увеличение на лихвите е близо, предаде Си Ен Би Си.

Това е деветото увеличаване на лихвите от март 2022 г., като с него референтната лихва по вече е в диапазона 4,75 - 5,00 процента

Федералната комисия по отворения пазар (FOMC), която определя лихвите, отбеляза, че бъдещите увеличения не са гарантирани и ще зависят до голяма степен от входящите данни.

„Комисията ще следи отблизо входящата информация и ще оцени последиците за паричната политика“, се казва в изявлението на FOMC след срещата.

Макар че коментарите, направени от председателя на Фед Джеръм Пауъл по време на пресконференция, бяха приети като знак, че централната банка може да е към края на своя цикъл на повишаване на лихвите, той също така отбеляза, че борбата с инфлацията не е приключила.

„Има дълъг път пред процеса за връщане на инфлацията до 2%, който трябва да се извърви. Той вероятно ще бъде неравен“, каза управителят на централната банка.

Освен това Пауъл призна, че последните събития в банковата система вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия и че това е причината тонът на централната банка да е смекчен.

Акциите първоначално се покачиха след решението на Фед, но се сринаха след забележките на Пауъл.

„Банковата система на САЩ е стабилна и устойчива“, каза комисията в подготвеното си изявление. „Последните развития вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и бизнеса и ще натежат върху икономическата активност, наемането на работа и инфлацията. Степента на тези ефекти е несигурна. Комисията остава изключително бдителна към рисковете от инфлация“, се добавя в изявлението.

Пазарите следяха отблизо решението, което дойде с по-висока степен на несигурност, отколкото е типично за ходовете на Фед.

По-рано този месец Пауъл посочи, че може да се наложи централната банка да поеме по-агресивен път, за да укроти инфлацията. Но бързо развиващата се банкова криза в страната осуети всяка идея за по-яростен ход – и допринесе за общата пазарна нагласа, че Фед ще намали лихвите преди края на годината.

Длъжностните лица също промениха своите икономически прогнози. Те леко повишиха очакванията си за инфлацията, като за тази година беше фиксиран процент от 3,3% в сравнение с 3,1% през декември. Прогнозата за безработицата беше понижена до 4,5%, докато перспективите за растежа на брутния вътрешен продукт се понижиха до 0,4%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ