WSJ: Почти 200 банки в САЩ могат да повторят съдбата на Silicon Valley Bank

WSJ: Почти 200 банки в САЩ могат да повторят съдбата на Silicon Valley Bank

WSJ: Почти 200 банки в САЩ могат да повторят съдбата на Silicon Valley Bank

Почти 200 американски кредитни институции могат да повторят съдбата на фалиралата Silicon Valley Bank (SVB). Това пише The Wall Street Journal, позовавайки се на данни от проучване на Social Science Research Network.

„Silicon Valley Bank се срина, след като повишаващите се лихвени проценти намалиха стойността на активите ѝ и разтревожени клиенти се втурнаха да теглят незастраховани депозити. В ново проучване икономисти твърдят, че са открили 186 банки, които може да са склонни към подобни рискове.“, посочва изданието като се позовава на статия, публикувана тази седмица в Social Science Research Network. В нея икономисти изчисляват колко пазарна стойност са загубили активите на отделните американски банки по време на кампанията на Фед за бързо повишаване на лихвените проценти. Стойността на тези активи, които често включват като съкровищни бонове и ипотечни заеми, може да спадне, когато новите облигации имат по-високи лихвени проценти.

Икономистите са проучили и дела на финансирането на банките, което идва от незастраховани вложители, или сметки с над 250 000 щатски долара. Те изчисляват, че има 186 банки в САЩ, в които, ако половината от незастрахованите вложители бързо изтеглят средствата си, дори застрахованите вложители биха могли да се сблъскат с обезценка, тъй като банката няма да има достатъчно активи, за да обезщети всички вложители, което може да принуди Федералната агенция за гарантиране на вложенията да се намеси.

Изследването съдържа важна уговорка: то не отчита хеджирането, което може да помогне на много банки да се предпазят от повишаването на лихвените проценти.

"Нашите изчисления показват, че тези банки със сигурност са изложени на потенциален риск от масово изтегляне на активи, ако няма друга държавна намеса или рекапитализация", пишат икономистите, цитирани от Wall Street Journal.

Въз основа на данни от Федералната служба за гарантиране на депозитите Bloomberg изчисли, че американските банки са взели назаем рекордните 164,8 милиарда долара от Фед за седем дни на фона на ситуацията с фалита на SVB.

Сривът на 16-та по големина банка в САЩ породи прогнози, че най-вероятно това ще замрази политиката за повишаване на лихвените проценти. Но председателят на Фед Джеръм Пауъл заяви по-рано през тази седмица, че САЩ ще продължат да повишават основния лихвен процент за борба с инфлацията.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ