FTX съди Банкман–Фрайд и други бивши шефове за присвояване на 1 млрд. долара

FTX съди Банкман–Фрайд и други бивши шефове за присвояване на 1 млрд. долара

FTX Trading е завела дело срещу основателя си Сам Банкман-Фрайд и други бивши ръководители на борсата за криптовалути, в опит да възстанови средства на стойност повече от 1 млрд. долара, за които се твърди, че управителите са присвоили, преди FTX да фалира, предаде Ройтерс.

Жалбата, подадена в съда по несъстоятелността в Делауеър, също така посочва като ответници Каролайн Елисън, която ръководи хедж фонда Alameda Research на Банкман-Фрайд, бившият главен технологичен директор на FTX Засяо „Гари“ Уанг и бивш инженерен директор на FTX Нишад Сингх.

FTX твърди, че обвиняемите непрекъснато са присвоявали средства за финансиране на луксозни кооперации, политически дарения, спекулативни инвестиции и други „домашни проекти“, като същевременно са извършили „една от най-големите финансови измами в историята“.

Предполагаемите присвоявания са извършени между февруари 2020 г. и ноември 2022 г., когато FTX подава молба за защита от фалит по глава 11 и могат да бъдат отменени, или „избегнати“, съгласно кодекса за несъстоятелността на САЩ или закона на Делауеър, обясни FTX.

Говорител на Банкман-Фрайд е отказал коментар пред Ройтерс, докато адвокатите на другите обвиняеми не са отговорили на запитванията на агенцията.

Сега FTX се ръководи от Джон Рей III, който е известен с надзора на ликвидацията на енергиен гигант Enron след фалита му през 2001 г.

Американските прокурори нарекоха Банкман-Фрайд „мозъкът зад измама“, довела до колапса на FTX и включваща присвояване на милиарди долари клиентски средства.

Банкман–Фрайд пледира невинен по няколко обвинения. Елисън, Уанг и Сингх са се признали за виновни и са се съгласили да сътрудничат на прокурорите.

Според жалбата от четвъртък, присвояванията от ръководителите на FTX включват повече от 725 милиона собствен капитал, който FTX и West Realm Shires - компания, контролирано от Банкман-Фрайд са подарили „без да получат никаква стойност в замяна“.

FTX твърди, че Банкман-Фрайд и Уанг също са присвоили 546 млн. долара, за да купят акции на Robinhood Markets, докато Елисън е използвала 28,8 млн. долара, за да си изплати бонуси.

„Трансферите са извършени, когато (свързаните с FTX субекти) са били неплатежоспособни и ответниците са го знаели“, посочва FTX.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ