Главният икономист на АЦБ предупреди да се внимава с вдигането на лихвите

Главният икономист на АЦБ предупреди да се внимава с вдигането на лихвите

Главният икономист на АЦБ предупреди да се внимава с вдигането на лихвите

Важно е разходите по заемите да не стават твърде високи. Това заяви главният икономист на Английската централна банка Хю Пил ден, цитиран от Ройтерс.

Коментарът му идва ден, след като финансовият регулатор сигнализира, че е близо до края на цикъла на повишение на лихвените проценти, стартиран през декември 2021 г.г.

„Трябва да признаем, че вече сме постигнали много с паричната политика“, каза Пил пред Times Radio.

В четвъртък АЦБ повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 4%, което е най-високото ниво му ниво от 2008 г. насам.

Гуверньорът на централната банка Андрю Бейли каза, че инфлацията, която продължава да е над 10%, изглежда е обърнала курса след забавяне през два поредни месеца.

„Лихвените проценти се повишиха с почти 400 базисни пункта за ... малко повече от година и като се има предвид изоставането при паричната политика, много от ефектите от тези повишения на лихвените проценти все още предстоят“, каза Пил.

По думите на главния икономист пълните ефекти от повишаването на ставките все още не са регистрирани върху икономиката.

„Въпреки че Комитетът по паричната политика беше решен да „довърши работата“, сега е важно и да  се предпазим от възможността да направим твърде много със затягането“, добави той.

Очаква се британската икономика да се свие тази година и през 2024 г., сочат последните прогнози на АЦБ.

Пил каза, че е възможно икономиката да регистрира растеж през едно календарно тримесечие през следващата година, което може да промени централната прогноза на АЦБ за рецесия, простираща се от началото на 2023 г. до началото на 2024 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ