Икономисти прогнозират обрат в политиката на ЕЦБ през май или юни

Икономисти прогнозират обрат в политиката на ЕЦБ през май или юни

Икономисти прогнозират обрат в политиката на ЕЦБ през май или юни

Битката на Европейската централна банка с инфлацията може да приключи в рамките на половин година, а централните банкери може да обърнат посоката на лихвените проценти още през юли, смятат икономисти, анкетирани от Блумбърг.

Според тях депозитната лихва, която е от решаващо значение за паричната политика, ще достигне връх от 3,25% в рамките на три увеличения от сегашното си ниво от 2%. Проучването предвижда две увеличения с 50 базисни пункта на срещите през февруари и март, последвани от увеличение с 25 базисни пункта през май или юни. Средната прогноза на анализатора тогава предвижда намаляване на лихвения процент до 3% в началото на третото тримесечие.

Такъв сценарий предполага драстичен обрат на събитията, който ЕЦБ за момента не предвижда. Повечето от централните банкери смятат, че лихвите ще останат на нивото, на което са, след като бъде достигната целевата крайна ставка, като досега никой не е призовавал за намаляване на лихвите.

Според последното проучване на MLIV Pulse, инвеститорите очакват депозитната лихва да нарасне още, като повече от половината от анкетираните прогнозират тя да достигне връх от 3,5% или повече.

Докато ръстът на цените в еврозоната се забавя и потребителите са подложени на по-малък натиск, централните банкери се стремят да намалят основната инфлация, която достигна рекорд миналия месец, тъй като по-високите разходи за енергия и заплатите се отразяват със закъснение.

„Докато основната инфлация не достигне връх, промяната в инфлацията няма да промени нашата решимост“, каза шефът на централната банка на Австрия Робърт Холцман миналата седмица.

Анкетираните икономисти смятат, че основната инфлация, в която не влизат цените на енергията и храните, ще достигне връх от средно 5,1% през това тримесечие, преди да се оттегли до 3,5% през последните три месеца на 2023 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ