Mastercard засилва мерките срещу крипто измами

 Mastercard засилва мерките срещу крипто измами

Mastercard засилва мерките срещу крипто измами

Mastercard  удвоява усилията си за откриване и предотвратяване на измами, които се извършват чрез борси за криптовалути.

Компанията съобщи ексклузивно за CNBC, че си партнира с Feedzai - регулаторна технологична платформа, която има за цел да се бори с прането на пари и финансовите измами онлайн с помощта на изкуствен интелект.

Чрез партньорството Feedzai ще се интегрира директно с платформата CipherTrace Armada на Mastercard, която се използва, за да помогне на банките да наблюдават трансакциите от над 6000 криптоборси за измами, пране на пари и други подозрителни дейности.

CipherTrace Armada ще бъде вградена директно в технологията на Feedzai, а не достъпна чрез API или интерфейс за програмиране на приложения, като Feedzai ще "вдишва" данните, за да даде възможност за сигнали в реално време за подозрителни крипто трансакции.

"Това ще повиши разкриването на измами, като защити невнимателните потребители, но също така ще открие потенциална дейност за пране на пари и сметки на мулета", заяви пред CNBC главният изпълнителен директор и съосновател на Feedzai Нуно Себастио. Акаунтите на мулетата са акаунти на потребители, които измамниците използват, за да изперат неправомерно придобитите си средства.

По данни на Feedzai днес около 40% от трансакциите на измамниците излизат директно от банкова сметка към криптоборса.

Свързването също така ще даде на Mastercard достъп до интелигентния изкуствен интелект на Feedzai. Feedzai твърди, че нейният софтуер може да идентифицира и блокира подозрителни трансакции за няколко наносекунди - но също така да разпознава трансакциите, които са законни.

Платформата RiskOps на Feedzai анализира трансакции на стойност над 1,7 трилиона долара годишно. Със седалище в Коимбра, Португалия, и Сан Матео, Калифорния, Силициевата долина, фирмата притежава близо 100 патента и осигурява средно по 10 патента годишно, за да защити своята технология. 

"Многобройните банки, които смятат, че предотвратяват нелегитимни трансакции с криптовалути, всъщност блокират само трансакции, включващи широко признатите и регулирани субекти в криптопространството, и пропускат останалите", каза Себастио.

Този ход бележи тласък от страна на Mastercard на пазара за легитимиране на крипто като основен финансов актив, който може да бъде обект на същите правила и рамки за съответствие като традиционните активи. Банките и други големи финансови институции проявяват засилен интерес към експериментиране с крипто в своите продукти и услуги. Но следващата стъпка - внедряване на търговски налични крипто продукти като част от основните им предложения - се оказа по-неуловима.

Банките са предпазливи по отношение на липсата на всеобхватни регулации и приложенията на цифровите активи в областта на измамите и мошеничествата.Миналата година размерът на кражбите и измамите е довел до глобално увеличение от 79% на загубите, свързани с криптовалути, в сравнение с предходната година, според данни на фирмата за блокчейн анализ Chainalysis. През 2022 г. незаконните адреси са получили 14 млрд. долара на годишна база, което е почти два пъти повече от полученото през 2020 г.

Огромната мрежа на Mastercard се използва от банкови институции в цял свят за обработка и осребряване на плащания.

Компанията се конкурира с другия гигант в областта на разплащанията Visa, който също се занимава с поддръжка на картови плащания, наред с други финтех услуги.

Във Великобритания банките проявяват колебание, когато става въпрос за асоцииране с крипто. Няколко по-големи кредитори спряха трансакциите с криптообмени в своите мрежи, позовавайки се на риска от измами. 

Най-големите банки, включително JPMorgan, NatWest и HSBC са ограничили или блокирали трансакциите с криптовалути. Това доведе до критики от страна на главния изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг, който заяви, че това развитие се разминава с амбицията на Обединеното кралство да се превърне в глобален център на "Web3".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ