На фокус през следващите седем дни: ЕЦБ решава за лихвите, Аржентина избира президент

На фокус през следващите седем дни: ЕЦБ решава за лихвите, Аржентина избира президент

На фокус през следващите седем дни: ЕЦБ решава за лихвите, Аржентина избира президент

Ескалиращото напрежение в Близкия изток и растящата доходност по американските държавни ценни книжа предизвикват нови сътресения на финансовите пазари, изострени от високите цени на петрола и проблемите с имотния сектор в Китай, пише Ройтерс.

Европейската централна банка изглежда ще запази лихвите си без промяна след поредица от повишения, докато в САЩ се очакват още корпоративни отчети. В Аржентина се готвят за президентски избори.

Тези и други събития ще бъдат на фокус на пазарите през следващата седмица.

Напрегнато спокойствие

Бушуващата война между Израел и палестинската въоръжена групировка „Хамас“ и напрегнато спокойствие владеят пазарите, докато инвеститорите чакат да видят в каква посока ще се развие конфликтът.

Реакцията на пазара беше сравнително скромна с така наречения измерител на страха на Уолстрийт - индексът VIX, показващ, че инвеститорите не са толкова нервни, колкото бяха, когато Русия нахлу в Украйна миналата година, поне не засега.

Петролът е барометърът, който трябва да наблюдавате. Той достигна 93 долара за барел в сряда, тъй като рискът от ескалация заплашваше да наруши доставките на петрол в Близкия изток.

По-широк конфликт би причинил нов шок на пазарите, потенциално принуждавайки действие от централните банки, които са непоклатими в решимостта си да се борят с инфлацията.

Предварителните проучвания на дейността в сектора на производството и услугите през следващите дни биха могли да допринесат за несигурността, ако покажат икономическа слабост.

Спираме дотук?

Европейската централна банка, заседаваща в четвъртък, вероятно ще има едно око върху потенциала за по-широк конфликт в Близкия изток, които от една страна може да наруши тенденциите за намаляване на инфлацията, а другото -  да допринесе за забавяне на икономическия растеж.

Надеждите за намаляване на лихвите биха били преждевременни. Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза, че централната банка все още е „доста далеч“ от облекчаване на паричната политика.

Но търговците могат да очакват поне пауза засега.

След като ЕЦБ повиши лихвения процент по депозитите на всяко от последните си 10 заседания до текущо рекордно високо ниво, политиците сигнализираха, че е време да запазят разходите по заеми без промяна, докато оценяват въздействието на досегашното затягане на паричната политика.

Централната банка на Канада, заседаваща в сряда, се очаква да остави лихвените проценти стабилни, докато инфлацията намалява.

Ред е на гигантите

Финансовите резултати за третото тримесечие на компаниите с голяма пазарна капитализация ще дадат начало на новия етап от сезона на отчетите -  ключов тест за акциите, които подкрепиха основните борсови индекси тази година.

Докладите на Microsoft и Alphabet се очакват във вторник, на Meta Platforms в сряда, а на Amazon  в четвъртък. Тези акции, заедно с Apple, Nvidia и Tesla взети заедно, представляват по-голямата част от ръста на S&P 500 от 11% за тази година, така че всяко разочарование от отчетите може да има широки последици.

Други докладващи през следващата седмица включват Coca-Cola, General Motors, Merck и United Parcel Service. Инвеститорите разчитат на цялостно възстановяване на печалбите в САЩ след хладното първо полугодие.

Пазарите също така получават нов поглед върху състоянието на икономиката, като през седмицата се очакват данните за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие и месечния ценови индекс на личните потребителски разходи.

Аржентина на кръстопът

Управлението на аржентинската икономика от 600 млрд. долара ще бъде поставено на карта в неделя, когато гласоподавателите в страната ще трябва да изберат президент между либертарианския популист Хавиер Милей, лявоцентристкия и настоящ министър на икономиката Серхио Маса и десноцентристкия бивш министър Патриша Булрих.

Третата по големина икономика в Латинска Америка е обхваната от тежка икономическа криза - инфлацията е 138% и е на ръба да стане „хипер“, лихвените проценти са 133%, а песото на черния пазар е поевтиняло с над 60% само тази година.

За инвеститорите оцеляването на програмата на страната за 43 милиарда долара с Международния валутен фонд е под въпрос, както и възможността Аржентина да просрочи дълга си за десети път.

Милей, изненадващият победител на първичните избори през август, обеща да доларизира икономиката и да се отърве от централната банка. Той продължава да води повечето социологически проучвания, които също показват вероятен балотаж през ноември между него и Маса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ