Нов 40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

Нов 40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

Нов 40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

Инфлацията в Обединеното кралство достигна нов 40-годишен връх през юни, тъй като цените на храните и енергията продължиха да растат, влошавайки кризата с разходите за живот в страната, пише Си Ен Би Си.

Според данните на британската официална статистика ONS индексът на потребителските цени във Великобритания се е повишил с 9,4% на годишна база през месец юни, което е малко над средната прогноза на икономистите, анкетирани от Ройтерс, и над годишната инфлация от 9,1%, регистрирана през май. На месечна база повишението е 0,8%.

ONS посочва в доклада си, че индексът на потребителските вероятно е бил по висок през 1982 г., като оценките за инфлацията през този период варират от близо 11% през януари до приблизително 6,5% през декември. Тогава ONS още не е събирала този тип данни.

Най-значимият принос за ръста на инфлацията имат моторните горива и храните, каза ONS, като първите са скочили с 42,3% на годишна база. При цените на храните и безалкохолните напитки пък се наблюдава ръст от 9,8% на годишна база през юни спрямо 8,6% през май.

Основната инфлация, в която не влизат волатилните цени на храни и енергия, обаче се забави слабо през юни до 5,8% на годишна база от 5,9% през май.

На този фон гуверньорът на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че институцията може да обмисли увеличение на лихвите с 50 базисни пункта по време на заседанието си през август. След пет поредни увеличения с 25 базисни пункта, този ход би бил най-голямото увеличение на лихвите в Обединеното кралство от близо 30 години.

„От гледна точка на паричната политика тези времена са най-голямото предизвикателство, което сме виждали през четвърт век, откакто Комитетът по паричната политика беше създаден през 1997 г.“, каза Бейли.

Банката очаква инфлацията да достигне връх от около 11% по-късно през годината, докато новите данни на ONS във вторник показаха, че реалните заплати в Обединеното кралство през трите месеца до май са претърпели най-стръмния си спад от началото на 2001 г., тъй като увеличенията на заплатите не успяха да се доближат до нивото на ръст на инфлацията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ