Оптимизъм на световните фондови борси след запазването на лихвите на Фед без промяна*

Оптимизъм на световните фондови борси след запазването на лихвите на Фед без промяна*

Европейските акции регистрираха повишения в ранната търговия в четвъртък, поведени от чувствителните към лихвените проценти акции на компаниите за недвижими имоти и технологии, тъй като инвеститорите залагат на това, че затягането на паричната политика на САЩ е приключило, след като Федералният резерв запази лихвените проценти без промяна на заседанието си вчера, пише Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отчете ръст от 6,57 пункта, или 1,5%, до 443,14 пункта. Немският показател DAX се повиши с 244,5 пункта, или 1,64%, до 15 167,77 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 92,56 пункта, или 1,26%, до 7 434,99 пункта. Френският измерител CAC 40 се повиши със 120,37 пункта, или 1,74%, до 7 053 пункта.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл поддържа отворена вратата за ново повишение на лихвите на централната банка на САЩ, ако напредъкът по отношение на инфлацията спре, но в същото време той каза, че повишаването на пазарните лихвени проценти може да започне да тежи върху икономиката.

„Пауъл призна, че повишаването на доходността по дългосрочните облигации е затегнало финансовите условия. Нашият прочит на пресконференцията е, че подкрепя мнението ни, че Фед е приключил с повишенията“, каза Мохит Кумар, главен икономист за Европа в Jefferies.

Доходността по държавните облигации в еврозоната се понижи следвайки аналозите си в САЩ, като доходността по 2-годишните облигации в Германия падна до двумесечно дъно, което доведе до скок от 5,46% в сектора на недвижими имоти (SX86P) до триседмичен връх.

Технологичният сектор (SX8P) се повиши с 3,18%, също до триседмичен връх.

Вниманието сега се пренасочва към Английската централна банка, която по-късно през деня трябва да вземе решение за лихвените проценти. Очакванията са, че централната банка ще ги запази стабилни.

Инвеститорите също направиха анализираха на данните, показващи, че производствената активност в еврозоната е направила още една стъпка назад миналия месец в широкообхватен спад, като новите поръчки са се свили с един от най-стръмните темпове от 1997 г. насам.

Друг набор от данни показа, че безработицата в Германия се е повишила повече от очакваното през октомври, показвайки някои пукнатини в иначе устойчивия пазар на труда.

Сезонът на отчетите също се отрази на пазарите. Акциите на енергийният гигант Shell поскъпнаха с 1,98%, след като компанията отчете печалба за третото тримесечие от 6,2 млрд. долара и обяви обратно изкупуване на акции на стойност 3,5 млрд. долара.

Цената на книжата на Novo Nordisk се повиши с 1,37%, тъй като компанията очаква още една година двуцифрен ръст на продажбите за двете си най-популярни лекарства, дори след като предупреди, че недостигът на нейния медикамент за отслабване ще продължи в краткосрочен до средносрочен план.

Акциите на компаниите за доставка на храна за Just Eat Takeaway, Delivery Hero, HelloFresh и Deliveroo се повишиха с 9,24%, 9,37%, 4,44% и 5,33%, след като американският им конкурент DoorDash даде прогноза за голяма основна печалба през четвъртото тримесечие.

Междувременно цената на книжата на ING се понижи с 2,62%, като анализаторите посочват слаб удар по нетната печалба за третото тримесечие като причината за това движение.

От компаниите от STOXX 600, които досега са представили финансовите си резултати за последното тримесечие, 57,6% са надхвърлили прогнозите за печалба.

Ръст на Уолстрийт

Основните американски борсови индекси регистрираха повишения в сряда, възстановявайки се от мрачните последните три месеца, след като Федералният резерв запази лихвените проценти непроменени за втори пореден път, което накара инвеститорите да смятат, че централната банка ще запази ставките на настоящите им нива до края на годината, предаде Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете ръст от 221,71 пункта, или 0,67%, до 33 274,58 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се повиши с 44,06 пункта, или 1,05%, до 4 237,86 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq напредна с 210,23 пункта, или 1,64%, до 13 061,47 пункта.

Акциите от технологичния сектор се представиха по-добре, регистрирайки повишение от около 2%. Цените на книжата на компаниите за чипове AMD, Micron Technology и Nvidia се повишиха съответно с 9,69%, 3,78% и 3,79%.

На заседанието си вчера Федералният резерв запази лихвите в диапазона от 5,25% до 5,5%, както се очакваше. Централната банка също така каза, че „икономическата активност се е увеличила със силен темп през третото тримесечие“. В предишни забележки беше отбелязано, че икономиката расте със „солидни темпове“.

„Като се има предвид неотдавнашното покачване на доходността по-облигациите, веорятността Фед да повиши лихвите през декември е по-малка, но има възможност за такова действие на по-късен етап, за да се продължи намаляването на инфлацията“, каза Даманик Дантес, портфолио стратег в Global X. „По-строги финансови условия след срещата на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) през септември частично постигнаха целите на Фед“, добави той.

Въпреки това, на пресконференцията след решението на централната банка председателят на Фед Джеръм Пауъл не изключи повишение следващия месец, като каза, че идеята, че ще бъде трудно да се повишат лихвите след пауза за две срещи, е погрешна.

Доходността по облигациите се понижи след решението за лихвените проценти и след като Министерството на финансите сподели своите планове за продажба на облигации, стимулирайки акциите. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа падна под нивото от 4,8% в сряда, след движение над 5% през октомври, което изплаши пазарите. Междувременно доходността по 2-годишните държавни облигации падна под 5%.

По-рано по време на сесията Министерството на финансите представи подробни планове за размера на бъдещите си продажби на облигации на фона на нарастващата загриженост за увеличаващия се дълг на правителството на САЩ. Следващата седмица Министерството на финансите ще продаде на търг дълг от 112 млрд. долара, което до голяма степен отговаря на очакванията на Уолстрийт.

Уолстрийт приключи октомври със резултати, дължащи се отчасти на бързо нарастващата доходност по облигациите. Dow и S&P 500 завършиха месеца със спад съответно с 1,4% и 2,2%, отбелязвайки първата тримесечна поредица от загуби за двата индекса от март 2020 г. Освен това S&P 500 временно попадна в зона на корекция. Nasdaq Composite се понижи с 2,8% през октомври, като също е на червено за трети пореден месец.

Ръст в Азия

Борсовите индекси в Азиатско-тихоокеанския регион записаха предимно повишения в четвъртък, тъй като инвеститорите реагираха позитивно на решението на Федералния резерв на САЩ да запази лихвите без промяна, предаде Си Ен Би Си.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 записа ръст от 384,24 пункта, или 1,1%, до 31 949,89 пункта.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се понижи с 13,67 пункта, или 0,45%, до 3 009,41 пункта, докато индексът Shenzhen Composite се раздели с 18,77 пункта от стойността си, или 1%, достигайки ниво от 1 853,38 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете ръст от 128,81 пункта, или 0,75%, до 17 230,59 пункта.

Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 41,56 пункта, или 1,81%, до 2 343,12 пункта. Данните показаха, че потребителските цени в страната са се повишили с 3,8% на годишна база през октомври, което представлява трети пореден месец на ускоряване на инфлацията. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, ръст от 3,6%.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 напредна с 61,4 пункта, или 0,9%, до 6 899,7 пункта.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха смесени резултати в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 0,47 пункта, или 0,06%, до 746,53 пункта. BGBX40 се понижи с 0,08 пункта, или 0,05%, до 157,06 пункта. BGTR30 напредна с 0,58 пункта, или 0,07%, до 782,31 пункта. BGREIT записа ръст от 0,11 пункта, или 0,06%, до 190,84 пункта.

*Информацията е актуална към 13:10 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ