Правителството актуализира Националния план за въвеждане на еврото

Правителството  актуализира Националния план за въвеждане на еврото

Правителството актуализира Националния план за въвеждане на еврото

Със свое решение правителството прие актуализация на Националния план за въвеждане на еврото в България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Промените в плана са разработени и одобрени от Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, който е със съпредседатели министърът на финансите и управителят на Българската народна банка. 

Актуализацията на документа се извършва с цел "адаптация към нововъзникналите обстоятелства и напредъка по техническата подготовка за въвеждане на еврото в България". Част от промените са свързани с приспособяването на необходимите времеви периоди спрямо новата индикативна дата за членство в еврозоната -1 януари 2025 г. Настоящата версия на плана отговаря на появилите се изисквания за актуализация на ръководствата и функциите на работните групи към Координационния съвет за подготовка на България, се казва в пресссъобщението, цитирано от БТА.

Националният план за въвеждане на еврото в България служи за управление на организацията на въвеждането на еврото, като в него са описани основните направления и дейности, които следва да се предприемат, както и взаимодействията между институциите в рамките на този процес. 

Като приложение към плана се включват „Методически указания към административните органи за адаптиране на информационните системи за работа с евро“, чрез които се цели гарантирането на точното и еднакво прилагане на изискванията за въвеждане на еврото от административните органи при привеждането на информационните им системи към работа с евро, отбелязват от правителствената пресслужба. 

Националният план за въвеждане на еврото в България предвижда мащабна комуникационна и информационна кампания, която ще запознае гражданите с всички практически аспекти на въвеждането на еврото като официално разплащателно средство, чрез предоставянето на точна, достъпна и навременна информация. Кампанията цели ясно да обоснове ползите за икономиката и за повишаване на стандарта на живот в страната от присъединяването към еврозоната, както и да противодейства на всяка дезинформация, която поражда необосновани притеснения у гражданите.

По-рано днес премиерът  Николай Денков припомни, че има три основни критерия за влизане в еврозоната. По двата от тях се намираме в много добро състояние. Единствено инфлацията ни е по-висока от стриктните изисквания, каза той. Премиерът отбеляза, че има и прецеденти по отношение на този критерий и това е Хърватия. Тя беше приета в еврозоната без да изпълнява този критерий, припомни министър-председателят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ