Проучване: Броят на милионерите ще нарасне значително в световен мащаб, но ще се срине в Обединеното кралство

Проучване: Броят на милионерите ще нарасне значително в световен мащаб, но ще се срине в Обединеното кралство

Броят на милионерите в световен мащаб се очаква да продължи да расте през следващите пет години, според тазгодишното издание на доклада UBS за глобалното богатство, цитиран от Си Ен Би Си.

Броят на хората, които притежават 1 милион или повече долара, се очаква да нарасне в 52 от 56 развити и развиващи се икономики, анализирани за периода 2023 и 2028 г. Печалбите ще бъдат водени от технологичната мощ на Тайван, където броят на милионерите се очаква да скочи с 47% на гърба на процъфтяващата индустрия за микрочипове и нарастването на имиграцията от богати чужденци.

По ръст след източноазиатската страна се нареждат Турция (43%), Казахстан (37%), Индонезия (32%) и Япония (28%). Двата центъра, в които са базирани най-много глобални милионери, САЩ и континентален Китай, се очаква да регистрират ръст от съответно 16% и 8% съответно.

Прогнозите обаче са, че броят на милионерите в Обединеното кралство ще намалее със 17%.

Пол Донован, главен икономист в UBS Global Wealth Management, заяви, че в момента Обединеното кралство има третият най-голям брой милионери в долари, като по думите му това е „много повече... отколкото заслужава да има като икономика“.

Той добави, че страни като Франция и Италия, където броят на милионерите се очаква да нарасне съответно с 16% и 9%, наблюдават по-„естествен“ растеж, докато растежът на Обединеното кралство ще бъде компенсиран от изтичане на капитали поради различни фактори.

Това отчасти се дължи на естествените промени в разпределението на богатството, тъй като световната икономика преминава през структурни промени и капиталите се движат навсякъде по света, каза той на брифинг за медиите.

Други фактори, които ще стимулират спада на броя на милионерите в страната, включват въвеждането на санкции от Обединеното кралство срещу Русия (богатите руснаци отдавна използват Лондон като дом за своите активи) и „неместното милионерско население“, което постоянно търси места с ниски данъци като Дубай и Сингапур, добави Донован.

Той не посочи новоизбраната лявоцентристка Лейбъристка партия като фактор, допринасящ за прогнозата. Вместо това Донова отбеляза, че промените в така наречения данъчен режим на Обединеното кралство за „недомицилиран статут“, които бяха въведени от наскоро сваленото консервативно правителство, са имали „малко, не съществено“ въздействие.

Междувременно докладът показва, че броят на милионерите в щатски долари в Русия е нараснал с 21%. Донован каза, че това се дължи отчасти на валутните колебания, както и на последните тенденции на стоковите и енергийните пазари, които са в полза на собствениците на тези предприятия.

Друга страна, при която се очаква броят на милионерите в долари да намалее, е Нидерландия, където се прогнозира спад от 4%.

UBS установи, че растежът на глобалното богатство се е възстановил през 2023 г., отбелязвайки ръст от 4,2% след спад от 3% през 2022 г. Възстановяването се ръководи главно от региона на EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), където е регистриран ръст от 4,8% спрямо 4,4% в Азиатско-тихоокеанския регион и 3,5% в Америка.

Междувременно докладът представя смесена картина на развитието на неравенството. От UBS посочват, че между 2000 г. и 2030 г. мобилността на богатството - способността на човек да се издига по финансов статус през живота си, ще се подобри като цяло.

Хората, които започват в най-ниската група на богатството, биха имали 60% шанс да се издигнат с поне една група на богатство и шанс едно към три да се издигнат нагоре две или повече групи на богатство, сочи докладът.

Въпреки това нарастващите клъстери с високо богатство на върха на големите икономики все повече изкривяват стойностите на средното богатство.

„Някои от тези констатации за индивидуалното богатство няма да са изненада за повечето читатели, но други може да са много неочаквани. Много хора може да не разпознаят собствената си страна. Те може да чувстват, отчетеният ръст или спад на богатството ги е подминал, без да забележат“, се казва в доклада на UBS.

Въпреки че голямото прехвърляне на богатство между поколенията отдавна се обсъжда, UBS идентифицира в тазгодишния доклад, че богатството не просто се движи надолу, но също така върви и „настрани“ - към брачните половинки.

От приблизително 83 трилиона долара, които се очаква да бъдат прехвърлени през следващите 20 до 25 години, UBS изчисли, че 9 трилиона долара ще бъдат прехвърлени „между поколенията“ или хоризонтално към половинките. Поради средната продължителност на живота и разликата във възрастта на двойките, над 10% от големия трансфер на богатство се очаква да отиде при жените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ