Рискове, ползи и регулация: Централните банкери подхождат внимателно към дигиталните валути

Рискове, ползи и регулация: Централните банкери подхождат внимателно към дигиталните валути

Рискове, ползи и регулация: Централните банкери подхождат внимателно към дигиталните валути

Централните банкери опитват да намерят баланс между възможностите, предлагани от криптовалутите, и риска, произтичащ от бавния напредък във въвеждането на регулации на сектора, който може да означава повече загуби за потребителите, пише Блумбърг.

Ръководителите на Централната банка на Австралия, Швейцарската национална банка и паричния орган на Хонконг признаха за голяма несигурност по отношение на бъдещето на дигиталните валути и похвалиха технологията, на която лежат те, по време на панел в рамките на срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на Г-20 в Индонезия.

„Частно обезпечените пари могат да работят известно време, но обикновено всичко завършва с катастрофа“, каза управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу.

„Периодите на иновации обикновено се свързват с периоди на спекулативно поведение“, тъй като хората се опасяват да не изпуснат нещо, казва той. По думите му Австралийската централна банка няма намерение да издава дигитални валути на дребно, но обмисля вариант за емитиране на едро в опит да подобри брутния сетълмент в реално време.

Цифровите финанси са един от заявените приоритет на финансовите ръководители на Г-20. Що се отнася до криптовалутите, представителите на централните банки и финансовите министерства до голяма степен поддържат предпазлив тон, тъй като сривът на пазара в последно време разкри нови зони на нестабилност на пазарите и повдигна въпроси за това как да бъдат регулирани.

„Нуждаем се от глобално координиран подход, за да бъде регулацията ефективна“, каза Еди Юе, главен изпълнителен директор на паричния орган на Хонконг. „Трябва да регулираме платформите на децентрализирани по-рано, отколкото по-късно. Въпросът е как“, добави той.

Сред въпросите, свързани с дигиталните валути на централните банки (CBDC) е как да се гарантира достатъчна ликвидност и да се насърчат банките и бизнесите да преминат от по-традиционните платформи към тях, каза Юе.

Ръководителите на централните банка повдигнаха и въпроси относно борбата с прането на пари, поверителността на данните и ефектите върху по-широката финансова стабилност като приоритети за регулиране на криптовалутите. Те обаче са на мнение, че дигиталните валути се нуждаят от по-различен подход в сравнение с традиционните пари.

„Фундаменталното предизвикателство при регулирането на криптовалутите произтича от тяхната природа. Идеята на криптовалутите е да подкопават централните банки“, коментира Тобиас Адриан, директор на департамента за финансови и капиталови пазари към Международния валутен фонд (МВФ).

„Няма универсален подход за всички CBDC”, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ