Съвети за безопасност при използване на банкомат

Съвети за безопасност при използване на банкомат

Съвети за безопасност при използване на банкомат

Банкоматите днес ни позволяват бърз достъп до разплащателна или кредитна сметка, при това 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата и на различни географски места в страната. Вече можете дори да извършвате и лесно внасяне на пари чрез банкомат в своята сметка.

Въпреки че броят на престъпленията срещу потребители на банкомати или в близост до тях е нисък, все пак има такава неприятна вероятност. Затова трябва да предприемем някои мерки за сигурност, за да намалим вероятността да станем жертва на престъпници.

Прилагайте следните съвети всеки път, когато използвате банкомат.

1. Наблюдавайте района

Преди да използвате банкомат, преценете района, в който се намира. Избягвайте тези, които се намират на тъмни или уединени места, където имат препятствия, които ги блокират от обществения поглед. Ако наблизо има някой или нещо подозрително е по-добре да потърсите друг банкомат.

Ако вече сте започнали транзакция и се случи нещо необичайно, препоръчително е да отмените я и да напуснете района.

2. Търсене на охраняемо място за паркиране

Ако пътувате с кола до банкомат, паркирайте възможно най-близо до него на добре осветено и открито място. Препоръчително е да използвате банкомати, които се намират в близост до банковите клонове или дори вътре в тях.

Огледайте района, преди да слезете от автомобила, и вземете ключовете за автомобила със себе си. Заключвайте вратите и никога не оставяйте двигателя включен, ако сте извън автомобила.

Ако забележите необичайно или подозрително поведение от страна на някое лице по време на извършване на транзакцията, прекратете незабавно и се върнете в автомобила си.

3. Съкращаване на времето за работа с банкомат

Когато отидете на банкомат, бъдете подготвени да започнете транзакцията, да сте определили сумата, която ще теглите, и да запомните ПИН кода си.

Бъдете внимателни, когато броите парите си, и след като приключите, приберете касовата бележка, картата и парите възможно най-бързо.

Ако някой ви проследи при теглене от банкомат, бързо се преместете на добре осветено и населено място. Обърнете се към най-близкото полицейско управление.

4. Не забравяйте, че вашият ПИН код е конфиденциален

Винаги трябва да запомняте ПИН кода на картата си. Вашият ПИН код не позволява на никого да злоупотреби с картата ви. Не записвайте ПИН кода си върху картата, не го дръжте в близост до картата и никога не го дръжте в портфейла или портмонето си. Избягвайте да използвате датата си на раждане като ПИН код, особено ако я съхранявате заедно с документ за самоличност, който показва тази информация.

Никога не давайте ПИН кода си на никого, а когато използвате картата си на банкомат, не позволявайте на никого да ви види как го въвеждате. Застанете пред клавиатурата на банкомата, за да блокирате гледката на други хора, които стоят наблизо, особено ако след вас има други хора, които чакат за ред.

5. Незабавно докладвайте за изгубена карта

Въпреки че картата ви може да бъде използвана само с правилния ПИН код, трябва незабавно да съобщите на банковата си институция ако изгубите картата си или тя бъде открадната.

Запазете в мобилното си устройство поне един телефонен номер на банката си, за да направите това възможно най-бързо. Всички банки имат 24-часови линии за получаване на такива доклади.

Като следвате тези прости съвети и внимавате, можете да защитите личната си сигурност и поверителност всеки път, когато използвате банкомат за извършване на финансова транзакция.

Източник: speshenkredit.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам