Шефът на Австрийската централна банка: ЕЦБ трябва да покаже зъби, за да достигне целта за инфлацията

Шефът на Австрийската централна банка: ЕЦБ трябва да покаже зъби, за да достигне целта за инфлацията

Шефът на Австрийската централна банка: ЕЦБ трябва да покаже зъби, за да достигне целта за инфлацията

Европейската централна банка трябва активно да се бори с инфлацията, докато хората не усетят ценова стабилност в ежедневието си. Това заяви на конференция в Будапеща гуверньорът на австрийската централна банка Роберт Холцман, цитиран от Блумбърг.

„Рискът от прекалено затягане изглежда по-нисък от риска от това да не се вземат достатъчно мерки“, каза Холцман. „Паричната политика трябва да продължи да показва зъбите си, докато не видим надеждно сближаване с нашата цел за инфлация“, добави той.

Коментарите на шеф на австрийската централна банка идват, след като ЕЦБ повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта миналата седмица и почти обеща да повтори този ход следващия месец - поддържайки твърда позиция срещу най-стръмния скок на цените от въвеждането на еврото насам.

На фона на икономическия застой и забавянето на инфлацията в еврозоната в края на миналата година някои централни банкери започнаха да се питат дали не трябва темпото на вдигане на лихвите да бъде намалено. Федералният резерв вдигна лихвите само 25 базисни пункта миналата седмица, въпреки че председателят на централната банка Джером Пауъл обеща да продължи с цикъла на повишение.

Въпреки че инфлацията в еврозоната се забави повече от очакваното на фона на падащите разходи за енергия, основният ценови натиск остава, каза председателят на ЕЦБ Кристин Лагард миналата седмица.

Говорейки отделно, шефът на централната банка на Словения Бощян Васле каза, че повишенията на лихвените проценти „далеч не са приключили“. Неговият латвийски колега Мартинс Казакс заяви, че само „значителна“ изненада при икономическите данни може да спре планираното за март увеличение с половин пункт.

Инфлацията ще се понижи до 6,3% тази година и ще достигне целта от 2% едва през втората половина на 2025 г., според най-новите прогнози на ЕЦБ, публикувани през декември.

Холцман каза, че навременните стъпки на ЕЦБ са помогнали да се запазят инфлационните очаквания близо до целта, но хората все още усещат въздействието на твърде бързия ръст на цените в ежедневието си.

Недостатъчните действия при паричната политика рискуват да влошат тези очаквания и биха направили по-късните усилия за укротяване на цените по-времеемки и скъпи, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ