Шведската централна банка вдигна основната си лихва с цял процент: Инфлацията е твърде висока!

Шведската централна банка вдигна основната си лихва с цял процент: Инфлацията е твърде висока!

Шведската централна банка вдигна основната си лихва с цял процент: Инфлацията е твърде висока!

Шведската централна банка увеличи лихвите със 100 базисни пункта, предупреждавайки, че „инфлацията е твърде висока“, предаде Си Ен Би Си. По този начин основният й лихвен процент достигна 1,75%,

„Риксбанк“, както е известна централната банка на Швеция, посочи в изявление, че растящата инфлация „подкопава покупателната способност на домакинствата и затруднява както компаниите, така и домакинствата, в способността им да планират финансите си“.

Рязкото покачване идва в деня, когато Федералният резерв на САЩ започва своята двудневна среща за паричната политика, като пазарите очакват американската централна банка да приеме ново увеличение от 75 базисни пункта в опит да постави под контрол растящите цени.

„Риксбанк“ заяви, че паричната политика ще трябва да бъде допълнително затегната, за да може инфлацията да се върне до целевото ниво от 2%, и прогнозира по-нататъшно повишаване на лихвените проценти през следващите шест месеца.

„Развитието на инфлацията в бъдеще все още е трудно да се оцени и „Риксбанк“ ще адаптира паричната политика, ако е необходимо, за да гарантира, че инфлацията ще бъде върната до целта“, се казва в съобщението.

Въпреки че глобални фактори като остатъчни дисбаланси след пандемията от COVID-19 и скок на цените на енергията поради войната на Русия в Украйна са повишили цените до небето, изпълнителният съвет на „Риксбанк“ заяви, че силната икономическа активност в Швеция също е допринесла за инфлацията.

Индексът на потребителските цени в Швеция се повиши до 9% на годишна база през август, което е най-високото му ниво от 1991 г. и надвишава предишната прогноза на централната банка.

„Нарастващите цени и по-високите лихвени разходи се усещат от домакинствата и компаниите и много домакинства ще имат значително по-високи разходи за живот. Въпреки това би било още по-болезнено за домакинствата и шведската икономика като цяло, ако инфлацията остане на сегашните високи нива“, казват от Риксбанк.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ