Спад на европейските борси преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ*

Спад на европейските борси преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ*

Спад на европейските борси преди публикуването на данните за инфлацията в САЩ*

Европейските борсови индекси регистрираха понижения сряда, тъй като добрите корпоративни резултати бяха засенчени от пазарните колебания преди публикуването данните за инфлацията в САЩ, които вероятно ще оформят очакванията за лихвите в най-голямата икономика в света, пише Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отчете спад от 1,18 пункта, или 0,25%, до 464,23 пункта. Бенчмаркът се е насочил към първи седмичен спад от шест. Немският показател DAX се понижи с 40,42 пункта, или 0,25%, до 15 915,06 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 се раздели с 19,07 пункта от стойността си, или 0,25%, достигайки ниво от 7 745,02 пункта. Френският измерител CAC 40 записа спад от 17,85 пункта, или 0,24%, до 7 379,32 пункта.

Данните за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес, се очаква да покажат, че потребителски цени са запазили темп на растеж от 5% на годишна база през април и месечно повишение от 0,4%.

Данните ще окажат значително влияние върху вероятността Федералният резерв да намали лихвите по-късно през годината.

Въпреки че индекс на потребителските цени в САЩ постоянно се понижава, основната инфлация остава твърде устойчива и по-висока от желаното от Фед, посочиха в бележка стратези на Deutsche Bank.

Акциите на Credit Agricole SA (CAGR.PA) поскъпнаха с 5,6%, след като втората по големина листната във Франция банка надмина прогнозите за печалба за първото тримесечие благодарение на тласък от приходите от търговия. На този фон европейският банков индекс SX7P бе сред най-печелившите в STOXX 600

В същото време обаче акциите на Swedish Orphan Biovitrum се сринаха с 14,5% до дъното на STOXX 600, след като производителят на лекарства заяви, че се е съгласил да направи оферта от 1,7 млрд. долара в брой за закупуването на базираната в САЩ CTI BioPharma.

Акциите на Siemens Healthineers поевтиняха със 7,22%, тъй като производителят на медицински изделия заяви, че преустановява бизнеса си с роботи за сърдечна хирургия, след като тримесечната му оперативна печалба падна с 30%.

Междувременно данните показват, че потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на Европейския съюз, са се повишили със 7,6% на годишна база през април.

Европейската икономика се представя по-добре от очакваното, но анализаторите предупреждават, че перспективите не са толкова розови.

„Въпреки че определено не очакваме рецесия в еврозоната, оттук нататък би било трудно (за икономиката) да продължи да се ускорява“, каза Райнхард Клюзе, главен европейски икономист в UBS.

Клюзе каза, че вероятната рецесия в САЩ и ефектите от затягането на паричната политика досега са били насрещен вятър за растежа на еврозоната.

Акциите на Evotec поскъпнаха с 12,17%, след като германската биотехнологична компания съобщи във вторник, че нейно подразделение е влязло в стратегическо партньорство със Sandoz - подразделение на швейцарския производител на лекарства Novartis.

От 205 компании в STOXX 600, които досега са отчели финансови резултати за последното тримесечие, над половината са надминали прогнозите на анализаторите, според данни на Refinitiv.

Загуби на Уолстрийт

Основните американски борсови индекси регистрираха понижения във вторник, докато инвеститорите чакат данните за инфлацията, които ще бъдат публикувани по-късно тази седмица, и следят напредъка по преговорите за тавана на дълга на САЩ, пише Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете спад от 56,88 пункта, или 0,17%, до 33 561,81 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се понижи с 18,95 пункта, или 0,46%, до 4 119,17 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се раздели с 0,6% от стойността си и завърши сесията при ниво от 12 179,55 пункта.

Президентът Джо Байдън бе домакин на среща с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти във вторник следобед. Байдън и Маккарти продължават да са на противоположни страни по темата за дълга, като председателят на Камарата на представителите иска тази мярка да бъде обвързана със  съкращения на разходите. Байдън твърди, че повишаването на тавана на дълга не подлежи на обсъждане.

Министърът на финансите Джанет Йелън каза пред Си Ен Би Си в понеделник следобед, че провал в опитите да се повиши таванът на дълга би довел до„икономическа катастрофа“.

„Уолстрийт се колебае да заема важни позиции, докато не разберем резултата от преговорите за тавана на дълга в Белия дом и не получим данни за това дали инфлацията се оказва много лепкава или не“, каза Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda. „Никой не се съмнява, че банковият стрес няма да изчезне, тъй като условията за кредитиране продължават да се затягат а изискванията за резерви ще се повишат, което ще доведе до по-малко заеми и по-слаба икономика“, добави той.

Акциите на PacWest поскъпнаха с 2,35% на фона на волатилна сесия. SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) завърши деня със спад от по-малко от 1%, на фона на продължаващите опасения в банковия сектор.

Междувременно цената на книжата на Palantir скочи с 23,39% поради силен отчет за печалбите и оптимистични насоки.

Търговците също очакват доклада за индекса на потребителските цени за април, насрочен за сряда, и индекса на цените на производител в четвъртък, за да преценят посоката, по която ще поеме Федералния резерв.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакват инфлацията да се е увеличила с 0,4% на месечна база през април и 5% на годишна база. Очаква се основната инфлация, която изключва хранителните и енергийните компоненти, да се е увеличила 0,4%.

Понижения в Азия

Борсовите индекси в Азиатско-тихоокеанския регион се оцветиха в червено в сряда, докато инвеститорите чакат данните за инфлацията в САЩ, пише Си Ен Би Си.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 отчете спад от 120,64 пункта, или 0,41%, до 29 122,18 пункта.

Акциите на Mitsubishi Corp поскъпнаха с 3,73%, след като компанията отчете рекордна печалба за втора поредна фискална година. Нетната печалба на фирмата задмина 1 трлн. йени за първи път в историята, достигайки 1,18 трлн. йени (8,72 млрд. долара).

Цената на книжата на Nintendo падна, след като компанията отчете спад на печалбата и приходите за финансовата си година, завършила през месец март. Компанията отчете 5,5% спад на приходите на годишна база до 1,6 трлн. йени, а нетната печалба падна с 9% до 432,7 млрд. йени.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се понижи с 38,52 пункта, или 1,15%, до 3 319,15 пункта, докато индексът Shenzhen Composite напредна с 6,22 пункта, или 0,31%, до 2 029,27 пункта. Хонконгският показател Hang Seng записа спад от 105,38 пункта, или 0,53%, до 19 762,2 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi се раздели с 13,55 пункта от стойността си, или 13,55 пункта, достигайки ниво от 2 496,51 пункта. Днес стана ясно, че нивото на безработица в страната е спаднало леко през април до 2,6%.

Австралийският измерител ASX 200 се понижи с 8,4 пункта, или 0,12%, до 7 255,7 пункта, след като страната отчете първи бюджете излишък от 2008 г. насам.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха смесени резултати в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете ръст от 1,48 пункта, или 0,24%, до 619,43 пункта. BGBX40 се задържа на ниво от 141,22 пункта. BGTR30 напредна с 0,28 пункта, или 0,04%, до 724,15 пункта. BGREIT записа спад от 0,12 пункта, или 0,06%, до 189,52 пункта.

*Информацията е актуална към 13:10 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ