Турската централна банка понижи основната си лихва и сложи край на цикъла на облекчаване

Турската централна банка понижи основната си лихва и сложи край на цикъла на облекчаване

Турската централна банка понижи основната си лихва и сложи край на цикъла на облекчаване

Турската централна банка намали основната си лихва със 150 базисни пункта до 9% и реши да сложи край на цикъла на облекчаване на паричната политика, предаде Си Ен Би си.

Централната банка е под постоянен натиск от президента Реджеп Тайип Ердоган да продължи да намалява лихвите въпреки растящата инфлация, която достигна 85,5% на годишна база през октомври, докато цените на храните и енергията продължават да растат.

„Отчитайки нарастващите рискове по отношение на глобалното търсене, Съветът за паричната политика прецени, че текущият лихвен процент е адекватен и реши да прекрати цикъла на намаляване на лихвените проценти, който започна през август“, се казва в изявление на централната банка.

Ердоган продължава да настоява, че повишаването на лихвените проценти, което правят централните банки по света, би навредило на турската икономика. Според икономисти именно идеите на Ердоган са една от причините за обезценяване на турската лира  по-високата инфлация.

„Въпреки че негативните последици от ограниченията на предлагането в някои сектори, особено основните храни, бяха облекчени от стратегическите решения на Турция, възходящата тенденция на производствените и потребителските цени продължава да тежи международен мащаб“, каза централната банка.

„Ефектите от високата глобална инфлация върху инфлационните очаквания и международните финансови пазари се следят отблизо. Освен това централните банки в развитите икономики подчертават, че нарастването на инфлацията може да продължи по-дълго от очакваното поради високото ниво на цените на енергията, дисбалансите между търсенето и предлагането и стегнатостта на пазарите на труда“, добави институцията.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!
Не намериха купувач за емблематичните марки водка "Столичная" и "Московская"
Германската полиция арестува 25 души от заговорническа група за държавен преврат
Комисия гласува на първо четене държавата да може да поема контрола над "Лукойл Нефтохим"
Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*
Володимир Зеленски е личност на годината на списание „Тайм“
Регулаторите на ЕС обвиниха Deutsche Bank и Rabobank в картел за търговия с държавни облигации
Компания на бившия президент на САЩ Trump Organisation бе призната за виновна за данъчни измами