В Давос крипто лидерите се дистанцират от Банкман-Фрайд и FTX

В Давос крипто лидерите се дистанцират от Банкман-Фрайд и FTX

В Давос крипто лидерите се дистанцират от Банкман-Фрайд и FTX

Крипто общността, присъстваща на Световния икономически форум в Давос, се опита да се дистанцира от FTX и съоснователя на борсата Сам Банкман-Фрайд, който сега е изправен пред федерални наказателни обвинения в САЩ, пише Си Ен Би Си.

Банкман-Фрайд се сдоби с осем обвинения от федералните прокурори на САЩ, включително за измами с ценни книжа и измами, пране на пари и извършване на измами по електронен път.

Той беше екстрадиран от Бахамските острови в САЩ и засега не се признава за виновен. Двама от неговите бивши бизнес партньори - съоснователят на FTX Гари Уан и бившият съизпълнителен директор на Alameda Research Каролайн Елисън, се признаха за виновни по федерални обвинения в измама и се съгласиха да сътрудничат на американските прокурори.

„Според мен FTX сега бива описвана като крипто проблем. Мисля, че ако наистина обелите достатъчно слоеве от лучената глава ще видите, това всъщност не става въпрос за крипто проблем, а за измама. Мисля, че не трябва да се преструваме, че е нещо друго“, каза пред Си Ен Би Си Брад Гарлингхаус, който е главен изпълнителен директор на Ripple.

В интервю в сряда той каза, че неговата компания е отдала на заем около 10 млн. XRP (криптовалутата на Ripple) на FTX, които „те са използвали за различни неща, свързани с FTX“.

Компанията се надява да възстанови тези средства от процедура по несъстоятелност в САЩ, каза Гарлингхаус. Той обаче добави, че експозицията на FTX към фирмата не е „твърде значима“ за нейния бизнес, и представлява само 1% от „ликвидните активи“.

Други крипто ръководители изразиха подобно мнение по време на форума в Давос.

„Важно е да разграничим това [срива на FTX]. Това е провал на институциите, това е провал на отделните хора … това е много различно от технологията“, каза Рене Райнсберг, съосновател на Celo, по време на панел, организиран от Си Ен Би Си в четвъртък .

Лидерите от крипто сектора отбелязаха последствията от случая с FTX за репутацията на индустрията, но казаха, че ще отделят повече внимание на добре управляваните бизнеси.

Гарлингхаус сравни действията на Банкман-Фрайд с Бърни Мадоф, който ръководи най-голямата Понци схема в историята и измами хиляди инвеститори.

„Ние говорим за това като за крипто проблем. Но всъщност това е просто измама и мисля, че в някои отношения не е толкова различно от Бърни Мадоф. Когато се появи Бърни Мадоф, ние не преструктурирахме напълно начина, по който мислехме за надзора и регулирането на хедж фондовете“, коментира той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ