Поскъпването на тока заплашва електромобилите

Поскъпването на тока заплашва електромобилите

Поскъпването на тока заплашва електромобилите

Заради войната в Украйна газта в Европа поскъпва, а това води и до увеличение на цените на електроенергията. Те може да се окажат огромен проблем за електрическите превозни средства, категорични са експерти, според които пътуването на ток постепенно се превръща лукс.

Досега беше ясно - зареждането на електрическа кола беше по-евтино от това дизелово или бензиново превозно средство. Съответно, така електрическата кола става по-привлекателна от автомобил с двигател с вътрешно горене. Възходящата тенденция в цената на електроенергията обаче може да промени настоящата ситуация, опасява се икономистът Щефан Братцел, който е специалист по проблемите на автомобилната индустрия.

„Електрическите превозни средства просто трябва да бъдат по-евтини по отношение на консумацията на енергия от бензиновите или дизеловите модели. В противен случай бъдещето на автомобилите с чиста енергия е изложено на огромен риск. Случващото се в последно време трябва да бъде спряно“, коментира експертът. Според него, има само един начин да се осигури предимството на електрическата кола - електричеството да стане по-евтино от бензина и дизеловото гориво. Решението на Брюксел да регулира европейския пазар на електроенергия е стъпка в тази посока, но подобни планове отнемат доста време, а в случая трябва се вземат спешни мерки. Голям проблем в момента обаче е инфлацията, която засяга всички сфери на икономиката, в това числа и пазара на нови автомобили.

Потребителите могат да си позволят отделянето на все по-малко средства за покупка на кола и са принудени или да се насочат към по-евтини модели, които не са на ток, или да отложат покупката за неопределено време. „Това, за съжаление, забавя възстановяването на пазара и може да накара шофьорите да карат своите дизелови или бензинови автомобили по-дълго време“, заключава Братцел.
 

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ