Шолц в Китай: Искаме справедлив автомобилен пазар, да няма дъмпинг

Шолц в Китай: Искаме справедлив автомобилен пазар, да няма дъмпинг

Шолц в Китай: Искаме справедлив автомобилен пазар, да няма дъмпинг

Германският канцлер Олаф Шолц настоя за отворен и справедлив европейски пазар за китайски автомобили, но предупреди срещу дъмпинг, свръхпроизводство и нарушения на интелектуалната собственост, докато говори пред група студенти в Шанхай, предаде Ройтерс.

Шолц, заедно с трима министри и няколко водещи германски мениджъри, е на посещение в Китай, което се следи отблизо за сигнали за това как Европа ще калибрира своя отговор към китайския износ, който някои определят като „наводняващ пазара“.

„В един момент ще има и китайски коли в Германия и Европа. Единственото нещо, което винаги трябва да е ясно, е, че конкуренцията трябва да бъде честна", каза Шолц пред студенти от университета Тунцзи в Шанхай.

„С други думи, да няма дъмпинг, да няма свръхпроизводство, да не се нарушават авторските права“, каза Шолц, като одбави, че е важно да се позволи на компаниите да създават производствени мощности на местно ниво без бюрократични пречки.

„И затова винаги, когато съм в Китай говоря за равни условия, разбира се, ние искаме нашите компании да нямат ограничения“, коментира той.

Шолц също така заяви, че малките страни не трябва да живеят в страх от големите държави и че границите не трябва да се променят със сила.

Шолц трябва да се срещне с президента Си Дзинпин във вторник и да го разпита относно подкрепата на Китай за руската военновременна икономика, две години след като Москва започна инвазията си в Украйна.

Германското правителство и германските фирми също подхождат предпазливо на фона на всеки потенциален бъдещ конфликт около Тайван.

„Не трябва да се страхуваме от нашите съседи“, каза той на студентите, сравнявайки глобалните ценности и отношенията между страните със междусъседските такива.

„Искаме това в собствения си живот. Ако съседът ни е голям, силен, мускулест човек, тогава винаги искаме да можем да кажем здравей и да сме сигурни, че никога няма да ни нарани“, добави Шолц.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ