Stellantis ще си партнира с китайски стартъп за продажбата на електромобили по света

Stellantis ще си партнира с китайски стартъп за продажбата на електромобили по света

Stellantis ще си партнира с китайски стартъп за продажбата на електромобили по света

Stellantis стана поредният глобален автомобилен производител, сключил сделка с китайски стартъп в разгарящата се надпревара в сферата на електрически превозни средства (EV), пише Си Ен Ен.

Базираната в Нидерландия компания обяви, че ще придобие 20% дял в Leapmotor, производител на електромобили от Ханджоу, за около 1,5 млрд. евро (почти 1,6 млрд. долара).

Двете компании ще създадат съвместно предприятие, което ще даде на Stellantis изключителните права за производство, износ и продажба на превозни средства на китайската марка извън Китай. Планът е да се започне с навлизане на европейския пазар.

Stellantis ще контролира съвместното предприятие с 51% дял, докато Leapmotor ще има 49% дял. Очаква се новият бизнес да започне доставки през втората половина на 2024 г.

Сделката ще позволи на Stellantis да използва „рентабилната EV екосистема“ на стартъпа за целите на собствения си автопарк, които включват обещание да предложи повече от 75 напълно електрически модела до 2030 г.

Китайските марки привличат повече внимание от утвърдените производители на автомобили поради способността им да произвеждат електромобили с високо темпо и на по-ниска цена.

През юли Volkswagen обяви, че купува 5% дял в китайския производител на електромобили Xpeng и разкри стратегическо партньорство за съвместно разработване на нови превозни средства.

Миналия месец Ройтерс съобщи, позовавайки се на запознати източници, че Mercedes води преговори за инвестиране в китайския производител на електромобили Nio в замяна на използване на научноизследователската и развойна дейност и технологиите на стартъпа.

Говорител на Mercedes каза пред CNN в четвъртък, че стои зад предишно изявление, че главният изпълнителен директор е в „продължаващ редовен диалог с различни лидери в индустрията“, включително председателя на Nio, но „няма планове за инвестиция или сътрудничество с Nio“.

Новината за новото партньорство на Stellantis идва около година след като компанията прекрати съвместното си предприятие в Китай с Guangzhou Automobile Group Company (GAC). Този бизнес отговаряше за производството и разпространението на превозни средства от марката Jeep в Китай.

Stellantis придобива акции на Leapmotor на цена от 43,8 хонконгски долара (5,6 долара) за брой, според декларация на борсата в четвъртък от китайската фирма. Това представлява 19% премия спрямо цената на акциите в края на търговията в сряда.

Инвеститорите обаче не бяха впечатлени. Акциите на Leapmotor поевтиняа с 11% в Хонконг в четвъртък след обявяването на сделката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ