Tesla стартира доставките на електрическия си камион Semi

Tesla стартира доставките на електрическия си камион Semi

Tesla стартира доставките на електрическия си камион Semi

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск даде началото на доставките на електрическия тежкотоварен камион Tesla Semi на събитие на компанията в завода й в Спаркс, Невада, предаде Ройтерс.

Първата доставка е за компанията PepsiCо, като до момента няма данни за цената на превозното средство, производствените планове или колко товари може да транспортира.

Мъск, който се появи на сцена в завода на Tesla в Невада, каза, че захранваният с батерии камион за дълги разстояния ще намали емисиите по магистралите, ще надмине съществуващите дизелови модели по мощност и безопасност и ще създаде технология за бързо зареждане, която Tesla ще използва и за своя пикап на Cybertruck.

„Ако сте шофьор на камион и искате най-готината машина на пътя, това е“, каза Мъск, отбелязвайки, че са минали пет години, откакто Tesla обяви, че разработва изцяло електрически камион. Все пак експертите от индустрията остават скептични, че електрическите камиони с батерии могат да поемат натоварването, характерно за транспорта на тежки товари на дълги разстояния.

По време на първото събитие на Tesla, откакто Мъск придоби Twitter, компанията не даде подробности за различните варианти на камиона или предостави прогноза за доставки до PepsiCo и други клиенти. Tesla каза, че ще започне да използва Semi за доставка на части до своя завод във Фримонт, Калифорния.

През 2017 г. Tesla каза, че версията с пробег от 300 мили (около 480 километра) на Semi ще струва 150 хил. долара, а версията с пробег от 500 мили(около 800 километра)  -180 хил. долара, но оттогава насам цените на пътническите електрически превозни средства на Tesla нараснаха рязко.

Председателят на съвета на директорите на Tesla Робин Денхолм наскоро каза, че автомобилният производител може да произведе 100 Semis тази година. Мъск заяви, че Tesla ще се стреми да произведе 50 хил. бройки през 2024 г.

PepsiCo, която завърши първия си товарен цикъл с камиона Tesla, за да достави закуски за присъстващите на събитието в Невада, поръча 100 камиона през 2017 г.

Brewer Anheuser-Busch, United Parcel Service Inc и Walmart Inc бяха сред другите компании, които са поръчали бройки от електрическия камион. Tesla не предостави подробности относно поръчките или доставките до клиентите, нито прогноза за това каква ще бъде общата цена на притежание за бъдещите купувачи в сравнение с дизеловите алтернативи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ