Volkswagen представи инвестиционен план за 180 млрд. евро, фокусиран върху електрификацията

Volkswagen представи инвестиционен план за 180 млрд. евро, фокусиран върху електрификацията

Volkswagen представи инвестиционен план за 180 млрд. евро, фокусиран върху електрификацията

Германският автомобилен гигант Volkswagen представи днес инвестиционен план за 180 млрд. евро между 2023 г. и 2027 г., като повече от две трети от средствата са насочени към „електрификация и цифровизация“, предаде Си Ен Би Си.

По-рано този месец компанията отчете оперативна печалба за цялата 2022 г. от 22,5 млрд. евро, което е с 13% повече от предходната година, като доставките на електрически превозни средства с батерии (BEV) са се увеличили с 26%.

Този ръст се дължи на 68% скок на доставките в Китай, както и на завършването на електрификация на завода на Volkswagen си в Чатануга, Тенеси.

Общият брой на доставките обаче е намалял със 7% до 8,3 млн. автомобила през 2022 г., а нетните парични потоци на автомобилното подразделение са се свили до 4,8 млрд. евро. През 2021 г. нетните парични потоци са били 8,6 млрд. евро.

В годишния доклад от вторник компанията отдаде това на „увеличение на оборотния капитал поради проблеми с веригата за доставки и логистиката, особено към края на годината“ и прогнозира, че тази тенденция трябва „до голяма степен да се обърне“ през 2023 г.

Главният изпълнителен директор Оливър Блум заяви, че Volkswagen е „поставил ясни и амбициозни цели и е взел необходимите решения за рационализиране на процесите“ през 2022 г., като следващата година ще бъде „решаваща“ за изпълнение на стратегическите цели на групата.

Финансовият и главен оперативен директор на Volkswagen Group Арно Антлиц каза, че силната финансова позиция трябва да позволи на компанията да „продължи да инвестира в електрификация и дигитализация“ дори в „предизвикателна икономическа среда“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ