Автомобили

Xiaomi ще инвестира 10 млрд. долара в собствено производство на електромобили

Xiaomi ще инвестира 10 млрд. долара в собствено производство на електромобили

Китайският технологичен гигант Xiaomi планира да започне бизнес за производство на електрически автомобили, в който ще инвестира 10 млрд. долара в рамките на следващите 10 години, предаде Си Ен Би Си.

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Лей Дзюн ще ръководи и новото автомобилно подразделение, което ще стартира работа с първоначална инвестиция от 10 млрд. юана (1,5 млрд. долара).

„Xiaomi се надява да предложи качествени и интелигентни електрически превозни средства, които да позволят на всички по света да се радват на смарт начин на живот по всяко време и навсякъде“, се казва в изявление на компанията.

Китайският производител на смартофни  е поредната компания, която се включва в този изключително конкурентен сектор. Освен че ще трябва да се изправи срещу чуждестранните гиганти като Vоlkѕwаgеn и Теѕlа, тя ще се бори и срещу местните лидери, сред които Geely и BYD, както и стартъпите Nio и Xpeng Motor. В края на миналата година стана ясно, че операторът на най-голямата интернет търсачка в Китай – Baidu, също се готви за навлизане на пазара.

Електрическите автомобили се радват на висок интерес в Китай, като това се дължи най-вече на силната подкрепа от правителството в Пекин, което субсидира индустрията и приема най-различни политики в нейна полза. Макар че някои от тези мерки бяха ограничени в последно време, според Canalys през 2021 г. в страната ще бъдат продадени 1,9 млн. електрически автомобила, което представлява ръст от 51% на годишна база.

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ