Застраховката за електромобили е крачката на „Алианц“ към едно по-зелено бъдеще

Застраховката за електромобили е крачката на „Алианц“ към едно по-зелено бъдеще

Застраховката за електромобили е крачката на „Алианц“ към едно по-зелено бъдеще

„Моята кола“ предлага цялостно решение на клиентите, казва Елена Новак – главен директор „Продукти“ в „Алианц България“.

Като застраховател какво е наблюдението ви върху пазара на електрически автомобили?

Пазарът на електромобили в България и в Европа расте впечатляващо бързо в сравнение с този на конвенционалните автомобили. 2023 г. обещава да бъде добра година за електромобилите. Според статистиката за първите пет месеца на 2023 г. новорегистрираните електрически превозни средства в България са 725 бр., което представлява над 100% ръст в сравнение със същия период на миналата година, когато са били 328. Това показва, че пазарът на електромобили е с огромен потенциал, а нашият ангажимент като застраховател е да предлагаме устойчиви решения в синхрон с това динамично развитие.

За ръста на пазара в Европа допринася и политиката на правителствата в много страни да подкрепят собствениците на електромобили чрез различни субсидии, напр. директни парични помощи, данъчни облекчения и отстъпки при регистрация на новите автомобили. В много европейски градове са монтирани и безплатни зарядни станции. Тези субсидии се въвеждат с цел да насърчат хората да преминат към по-чисти и екологични транспортни средства. Също така те помагат за намаляване на излъчването на вредни емисии, което има положителен ефект върху околната среда.

В България все още няма субсидии при закупуване за електрически коли, но пък редица общини предлагат програми за стимулиране на употребата на електромобили, включително безплатно паркиране и зареждане. Наскоро преминахме към обозначаване на електрическите коли със специални номера, така че вече се разпознават лесно.

Като част от Allianz Group имаме сериозен ангажимент към климатичните промени и стимулираме клиентите ни чрез специални покрития в рамките на застраховката „Моята кола“, предназначена специално за електромобилите.

Застрахователните решения на „Алианц“ за електрически автомобили с какво са по-различни от познатите ни застраховки?

Когато разработвахме застраховка „Моята кола“, имах­ме една много важна цел – да предложим цялостно решение на нашите клиенти, като им осигурим пълна защита. Затова и сме единствената компания на пазара, която комбинира „Каско“ със задължителната „Гражданска отговорност“.

Важен аспект е, че ние не само осигуряваме задължителното покритие „Гражданска отговорност“, но също така разширяваме и надграждаме застраховката с покрития като „Злополука“ на местата в автомобила, „Автоасистанс“ в два варианта –
основен и разширен, както и „Правни разноски“ на водача като пострадало лице при ПТП, настъпило не по негова вина.

Ние знаем, че хората, които закупуват електромобили, добре обмислят това решение и то е израз на начина им на живот и отношението към околната среда. В тази връзка едно от нещата, които може би изглеждат като дребен детайл, но всъщност са съществени, е заложено в нашата „Асистанс“ услуга за предоставяне на заместващ автомобил. Понякога повредата на колата може да бъде отстранена бързо, но друг път може да отнеме повече време. В такъв случай предлагаме на клиентите си заместващи автомобили, като за собствениците на електромобили правим всичко възможно да осигурим електрически. Това е важно за клиентите. Затова е важно и за нас.

Като застраховател ние сме напълно фокусирани върху това да отговорим на очакванията на всеки един клиент в зависимост от неговия начин на живот и потребности и да му предоставим най-правилното решение. Опитваме се да разберем какви са неговите притеснения и нужди и как можем да му помогнем.

Какви са специфичните нужди на собственика на електромобил, когато става дума за застраховката?

Най-често срещаното притеснение на водача на електрическа кола е пробегът – ще успее ли да стигне от София до Бургас, какво ще се случи, ако няма свободни места на зарядните станции и батерията се изтощи по време на път. Затова предлагаме и съответните решения като в „Асистанс“ покритието на застраховката включихме услуга за зареждане на автомобила на място с мобилна зарядна станция или за транспортирането му до най-близката подходяща зарядна станция.

По отношение на пробега в момента той е около 400 км при нормални условия. Добрата новина е, че според изследвания до 2030 г. пробегът ще се увеличи до почти 700 км, така че в дългосрочен план не трябва да има безпокойство от страна на клиентите относно преминаване към електрически коли.

Когато става дума за конвенционални автомобили, най-важен за потребителите е двигателят. Но когато става дума за електромобили, от най-голямо значение е батерията. Има много митове за батерията и как тя функционира. И нашата цел е да дадем допълнителна сигурност на клиентите си, които имат притеснения какво се случва при повреда. Затова в случай на ПТП с друго превозно средство или друг, покрит по застраховката инцидент, например нанесена щета на паркинг, или ако батерията се повреди, застраховката „Моята кола“ я покрива.

Интересен е фактът, че електромобилите се купуват заедно с батерията, но има и случаи, когато батерията се ползва под наем. Някои компании използват аргумента, че наетата батерия не е част от оборудването на електромобила, но ние сме на друго мнение – щом батерията е част от електромобила, тя може да се застрахова и тогава е включена в покритието. Това е едно от най-съществените и атрактивните предимства на нашия продукт.

Третата важна тема за собственика на електромобил е наличието на достатъчно зарядни станции. Затова и много клиенти избират да инсталират стационарни зарядни станции в своя имот, за да зареждат автомобила през нощта. Това оборудване обикновено струва до 2000 евро. Но като всичко останало в една къща и то може да се повреди или дори да бъде откраднато. Затова съобразно избраното от клиента покритие нашата застраховка покрива неподвижно монтирани зарядни станции заедно с кабелите и адапторите към тях, за рисковете пожар, кражба, грабеж и ПТП.

Как застраховката „Моята кола“ за електромобили отразява отношението на „Алианц“ към устойчивостта?

„Алианц“ в глобален мащаб е силно ангажиран с устойчивото развитие. През септември 2022 г. се присъединихме към инициативата EV 100, в рамките на която до 2030 г. се ангажираме да заменим целия си служебен автопарк с електромобили, както и да развием инфраструктура за зареждане на служебните автомобили. Надяваме се по този начин да изпратим послание до институциите и производителите на автомобили, за да ускорим пазарния преход към устойчиви електрически превозни средства.

Има още един важен момент, който бих искала да спомена. „Алианц“ има ангажимент както на глобално, така и на местно ниво да намали използването на хартия в дейността си. Така че застраховката може да бъде сключена изцяло онлайн само с регистрационен номер и талон и това ще отнеме едва няколко минути.

Когато създаваме продукти, е много важно те да са ясни, разбираеми и лесни. Сключвайки застраховката онлайн, клиентите лесно и на достъпен език могат да намерят всичко за покритията, информация за „Автоасистанс“ услугите или за условията, касаещи батерията. За нас е много важно да предлагаме пълна прозрачност на клиентите относно същността и детайлите на продукта.

Елена Новак работи в сферата на застраховането от 10 години. Тя е магистър по икономика от Факултета по икономика и бизнес в Загреб, Хърватия. През 2014 г. се присъединява към екипа на Allianz SE в Мюнхен, Германия, където отговаря за разработването и внедряването на нови застрахователни продукти в компаниите на групата в Централна и Източна Европа. През септември 2019 г. Елена е избрана за член на Управителния съвет и главен директор „Продукти“ в „Алианц България“.

Борис Вълчинов. Текстът е от бр. 07/23 на сп. "Мениджър", който можете да откриете и в платформата за дигитално четене ZinZin

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ