Bank of America: BBVA е най-напредналата банка в зеления преход

Bank of America: BBVA е най-напредналата банка в зеления преход

Банките очакват европейските надзорни органи да изчислят изцяло рисковете за климата, след като през 2022 г. секторът ще премине първите стрес тестове за устойчивост, въпреки факта, че "все още няма дори таксономия за компаниите, които да отчитат своя отпечатък от въглерод". Това обяснява Bank of America в скорошен доклад за влиянието върху капитала на безпрецедентните зелени стрес тестове. Анализът на американската група обаче поддържа тезата, че "все още сме в подножието на тази революция", предава cincodias.elpais.com

Климатичните стрес тестове са предназначени да революционизират кредитите, с двойната цел да направят банките по-безопасни и да насърчат сектора да финансира трилиони евро инвестиции, необходими за постигане на нулеви емисии на въглеродни емисии до 2050 г., се добавя в доклада.

Анализаторите на Bank of America отбелязват, че банките, които издават зелен капитал, са по-склонни да направят истински зелен преход. И сред водещите европейски организации в този преход те посочват BBVA като единствената банка със зелен коефициент AT1, който би могъл да бъде най-напреднал.

Фактът, че в обращение има само една допълнителна защита от първи ред (AT1), издадена от BBVA, илюстрира колко сме напред. В обращение са седем облигации от ниво 2, от които пет са емитирани тази година, пише още в доклада. Анализът твърди, че "да бъдеш по-зелена банка не е същото като да имаш по-малко климатичен стрес. Това ще бъде сложен набор от нови уравнения. Но вече знаем, благодарение на ЕЦБ, че банките, които страдат най-много от стрес, имат и други съществуващи проблеми".

Поддържа се тезата, че е твърде рано да се преценява публично търгуваните банки за въздействието на изменението на климата и неговите изисквания върху техния бизнес, тъй като данните са оскъдни, но има данни, че банките, които издават зелен капитал, са по-склонни да направят истински преход.

BBVA, ING, Raiffeisen и CaixaBank са първите емитенти. А в тях тази, председателствана от Карлос Торес, единствената банка със зелен AT1, може да бъде най-напредналата", се подчертава в доклада.

Bank of America смята, че има нужда от инвестиции, които водят до енергийния преход. ЕК изчислява, че необходимите допълнителни зелени инвестиции са 2% от годишния БВП до 2030 г. Ако 60% от тях се финансират с дълг, това би могло да добави 140 млрд. евро годишно към търсенето на кредит, което би увеличило растежа с 1,3%. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ