БНБ отказа да одобри придобиването на "Търговска банка Виктория"

БНБ отказа да одобри придобиването на Търговска банка Виктория

БНБ отказа да одобри придобиването на "Търговска банка Виктория"

Българската народна банка (БНБ) отказа издаване на предварително одобрение по заявеното от страна на „Търговска банка Д“ АД искане за придобиването на 100% от акционерния капитал на „Търговска банка Виктория“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Българската народна банка потвърждава, че „Търговска банка Д“ АД е финансово стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания.

Управата на БНБ вижда рискове в предложената стратегия за сделката, става ясно от становището с аргументите за отказа. Според тях реализирането на предложената от "Търговска банка Д" стратегия за придобиване и бизнес план за развитие обаче, предвиждащи „Търговска банка Виктория“ ЕАД да се развива като отделна институция, а не чрез вливане в „Търговска банка Д“ АД, "би създало значителни рискове основно в две насоки:

• не би гарантирало стабилизирането на финансовото състояние на „Търговска банка Виктория“ ЕАД в дългосрочен аспект и изграждането на устойчив бизнес модел на управление;

и

• би изисквало постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от страна на „Търговска банка Д“ АД, което в дългосрочен период би подкопало нейната финансова стабилност.", гласят мотивите за отказа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ