БНБ въвежда мерки срещу ръста в кредитирането от догодина

БНБ въвежда мерки срещу ръста в кредитирането от догодина

БНБ въвежда мерки срещу ръста в кредитирането от догодина

БНБ ще увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в Република България, от 0,5% на 1%, обявиха от Централната банка.

Решението на Управителния съвет на БНБ е поради  ускорените  темпове, с които се разширява кредитната активност, особено в сегмента на жилищните кредити.

По последни данни новоотпуснатите и предоговорени ипотеки само от началото на годината до края на месец юли възлизат на 2,7 млрд. лв.

„Наблюдаваните темпове на кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и за натрупване на циклични рискове, които могат да се проявят в нарастване на обема на необслужваните кредити при евентуален бъдещ спад на икономическата активност. Повишението на равнището на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките“, казват от  БНБ.

Мярката влиза в сила след 12 месеца – от 1 октомври 2022 г., за да могат банките да имат време да реагират.

Промяната на антицикличния буфер е един от малкото инструменти на парична политика, която БНБ има в условията на фискален борд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ