JP Morgan зададе минорен тон на сезона на отчетите в САЩ

JP Morgan зададе минорен тон на сезона на отчетите в САЩ

JP Morgan зададе минорен тон на сезона на отчетите в САЩ

Американската банка JPMorgan Chase & Co отчете спад на печалбата през първото тримесечие, след като бизнесът със сключването на сделки се е забавил на фона на високата инфлация и кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

Банката отчете печалба от 8,28 млрд. долара, или 2,63 долара за акция, което представлява спад от 42% в сравнение със същия период на предходната година. Приходите на компанията за първото тримесечие са в размер на 31,59 млрд. долара, което е спад с 5%.

Слабите резултати от най-големия кредитор в САЩ зададоха тона на сезона на корпоративните отчети на Уолстрийт в момент, когато Федералният резерв се стреми да овладее високата инфлация.

„Оставаме оптимисти по отношение на икономиката, поне в краткосрочен план, но сме изправени значителни геополитически и икономически предизвикателства поради високата инфлация, проблемите с веригата на доставки и войната в Украйна“, каза главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън.

Приходите от инвестиционно банкиране на големите банки са в застой от началото на войната в Украйна, като през първото тримесечие общите приходи от изчакващи и завършени сделки са достигнали най-ниското си ниво от второто тримесечие на 2020 г., показват данни на Refinitiv.

JP Morgan отчете 28% спад на приходите от инвестиционно банкиране през първото тримесечие, което има ключова роля за спад на общите приходи на банката.

 Подобно на своите конкуренти Goldman Sachs и Morgan Stanley, миналата година JP Morgan се възползва от вълната за сключване на сделки и бе консултант при редица сливания и листвания на фондовия пазар.

През първото тримесечие на 2022 г. броят на сделките, при които JPMorgan действа като координатор, са намалели с 39% в сравнение с предходната година.

Големите американски банки представят резултатите си в момент, когато инфлацията е на рекордно високо равнище, което може да накара Федералния резерв да увеличи лихвените проценти по-агресивно тази година.

Макар че това е позитив за големите банки като JP Morgan, бързото увеличение на лихвите може да доведе до забавяне на икономическия растеж и да навреди на крехкото възстановяване от пандемията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ