ЕЦБ стартира прегледа на стратегията за паричната политика, остави лихвите без промяна

ЕЦБ стартира прегледа на стратегията за паричната политика, остави лихвите без промяна

ЕЦБ стартира прегледа на стратегията за паричната политика, остави лихвите без промяна

Европейската централна банка стартира дългоочаквания преглед на стратегията за паричната си политика, предаде Ройтерс. По време на днешното заседание на централната банка нейният управител Кристин Лагард обяви, че се надява прегледът да бъде готов до декември.

Във фокуса на заседанието бе инфлацията в Еврозоната, която продължава да е под целта на ЕЦБ от малко под 2%, въпреки годините на агресивните мерки за нейното стимулиране под ръководството на предшественика на Лагард – Марио Драги.

„Няма да оставим нито един камък необърнат и ще отделим специално внимание на начина, по който измерваме инфлацията“, заяви Лагард по време на второто заседание, в което заема поста на председател на централната банка.

Прегледът на досегашна стратегия за паричната политика на ЕЦБ ще включва още количествено формулиране на ценовата стабилност, инструментариума на паричната политика, икономическите и паричните анализи и комуникационните практики. Други съображения, като финансовата стабилност, заетостта и устойчивостта на околната среда, също ще бъдат част от стратегическия преглед на централната банка.

Самата Лагард не коментира каква позиция заема по тези въпроси, като заяви, че предпочита да изчака изводите от прегледа, който трябва да бъде готов до края на годината.

От ЕЦБ също така се ангажираха да вземат предвид икономическото въздействие на климатичните промени в стратегията за паричната си политика. Темата за климата е доста спорен въпрос в редиците на ЕЦБ, като много колеги на Лагард смятат, че той няма място в политиката на централната банка.

Един от аргументите срещу включването на темата в дискусиите за паричната политика е, че тя може да се превърне в пречка пред целта на ЕЦБ за поддържане на стабилност на цените.

„Наясно съм с възраженията, но също така съм запозната и с опасността, която крие бездействие, и смятам, че ако не опитаме да намерим решение на проблема ние вече сме се провалили“, каза Лагард.

По-рано ЕЦБ остави без промяна водещите си лихви на досегашните им исторически минимуми.

Основната лихва остава нула, докато от банките ще се вземат 0,50 на сто върху депозитите, които те държат в ЕЦБ, вместо да ги дават като заеми на клиентите си. Лихвата по кредитирането от 0,25 на сто също се запазва.

Управителният съвет на ЕЦБ освен това продължава да изпълнява новата си програма за изкупуване на облигации на стойност 20 милиарда евро или 22,2 милиарда долара.  Тази схема бе задействана на 1 ноември миналата година.

ЕЦБ посочи, че очаква водещите й лихви да останат на сегашните си равнища, докато тя не види сигнали за активизиране на инфлацията, а заложената цел за нея е съвсем малко под 2 процента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ