Брюксел изключи 10 големи банки от набирането на заема за възстановяване

Брюксел изключи 10 големи банки от набирането на заема за възстановяване

Брюксел изключи 10 големи банки от набирането на заема за възстановяване

Европейската комисия изключи някои от най-големите инвестиционни банки от възможността да участват в първичното предлагане на емисията облигации за финансиране на възстановяването на европейската икономика от глобалната пандемия. Както е известно, ЕК планира за тази цел да набере  800 млрд. евро дълг от капиталовите пазари. 

Изключените банки са тези, които по-рано са извършвали нарушения срещу конкуренцията, предаде Ройтерс.

“Еврокомисията внимателно ще провери дали банките, които са били виновни за нарушаването на антимонополните закони, са взели достатъчни мерки да преустановят въпросните практики и за предприели стъпки за предотвратяването на тяхното ново проявление“, се казва в съобщение на ЕК.

„Докато трае тази проверка въпросните институции ще бъдат допуснати до мрежата от първични дилъри, но няма да бъдат поканени да извършват индивидуални синдикирани транзакции“, обясняват още от ЕК.

Първични дилъри са онези банки, които продават дълговите облигации директно на крайните инвеститори, за което вземат такси на стойност милиони евро.

В съобщението обаче не се казва кои са въпросните банки.

Говорител на Комисията е допълнил, че става дума за 3 доказани случая на картелни споразумения, през последните 3 години, в които са участвали общо 10 банки. Сред тях са и някои от най-големите банки, първични дилъри.

Ройтерс припомня, че през април и май тази година ЕК глоби Bank of America, Credit Agricole, Natixis, Nomura, Natwest markets (бившата RBS) и UniCredit за два случая на картелни споразумения.

Deutsche Bank също беше част от един от тези картели, но не беше глобена, тъй като разкри информация за договорките пред ЕК.

Британската Barclays и американските Citigroup, JPMorgan и Natwest бяха глобени през 2019 г. за манипулиране на пазара за паричен обмен.

Тези банки са сред 39-те първични дилъри на синдикиран дълг в ЕС, които правят огромни печалби от въпросните сделки.

Всички банки, споменати от Ройтерс са отказали коментар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ