Фед обяви нови мащабни мерки в борбата с икономическото отражение на пандемията

Фед обяви нови мащабни мерки в борбата с икономическото отражение на пандемията

Фед обяви нови мащабни мерки в борбата с икономическото отражение на пандемията

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви днес, че започва да предоставя подкрепа за безпрецедентно кредитиране на домакинства, малки компании и големи работодатели на фона на "изключителните затруднения", причинени от коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Централната банка уточнява, че е взела това решение, въз основа на анализи, че американската икономика вероятно ще преживее тежки трусове.

Сред множеството мерки, обявени днес от УФР, е и ангажиментът институцията да продължи програмата си за изкупуване на активи "в обемите, необходими, за да се осигури безпроблемната работа на пазара и ефективното прехвърляне на паричната политика до по-широката финансова среда и икономика".

Пазарите реагираха положително на мерките и фючърсите на фондовите борси намалиха загубите в извънборсовата търговия.

УФР обяви също, че ще изкупува ценни книжа, гарантирани с ипотечни кредити и издадени от една от трите квази-правителствени агенции - Ginnie Mae, Fannie Mae и Freddie Mac, като част от разширяването на програмата за придобиване на активи, известна също като количествено облекчаване (QE). Това на практика означава, че операциите на централна банка достигат до търговския сектор на недвижимите имоти, уточнява Си Ен Би Си.

Други мерки включват застраховане на ценни книжа, гарантирани със студентски заеми, автомобилни кредити, кредити по кредитни карти и други кредитни гаранции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ