Банки

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse подаде оставка след вътрешно разследване

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse подаде оставка след вътрешно разследване

Председателят на Credit Suisse Антонио Орта-Осорио се оттегли след вътрешно разследване, наредено от борда на директорите на швейцарската банка. Това се казва в съобщение, публикувано в понеделник на сайта на банката. 

"Работих усилено, за да върна Credit Suisse към успешен курс и се гордея с това, което постигнахме заедно за краткото ми време в банката. Стратегическото преструктуриране на Credit Suisse ще осигури ясен фокус върху укрепването, опростяването и инвестирането за растеж. Убеден съм, че Credit Suisse е добре позициониран днес и е на прав път за бъдещето. Съжалявам, че редица мои лични действия доведоха до затруднения за банката и компрометираха способността ми да представлявам банката вътрешно и външно. Ето защо смятам, че моята оставка е в интерес на банката и нейните акционери в този решаващ момент. Пожелавам на моите колеги от Credit Suisse успех за в бъдеще", обясни Орта-Осорио. 

Причината за оставката му не се разкрива в съобщението. Ройтерс, позовавайки се на предварителни резултати от вътрешно разследване в банката, написа, че Орта-Осорио е присъствал на финала по тенис на Уимбълдън през юли 2021 г., без да остава под карантина, както се изисква от мерките за борба с коронавируса в Обединеното кралство. Миналия ноември той наруши 10-дневната карантина в Швейцария. 

Съветът на директорите (Бордът) е назначил Аксел П. Леман за нов председател на банката. Управителният съвет ще го предложи и за избор за председател на предстоящото годишно общо събрание на 29 април 2022 г. 

"Уважаваме решението на Антонио и му дължим значителни благодарности за неговото лидерство при определянето на новата стратегия, която ще продължим да прилагаме през следващите месеци и години . Аксел Леман като новия председател, с неговия богат опит в международен и швейцарски бранш, е идеално подходящ за насърчаване на стратегическата и културна трансформация на банката. Пожелаваме на Аксел успех в новата му роля, а на Антонио всичко най-добро за бъдещето", каза Северин Шван, зам.-председател и водещ независим директор на борда на Credit Suisse.

Ще продължим да вграждаме по-силна рискова култура във фирмата, коментира по повод назначението си новият председател на Credit Suisse, Аксел Леман. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ