Готви ли Федералният резерв на САЩ ново понижение на лихвите?

Готви ли Федералният резерв на САЩ ново понижение на лихвите?

Готви ли Федералният резерв на САЩ ново понижение на лихвите?

Търговците очакват ново сваляне на основните лихви на Федералния резерв на САЩ до края на този месец, съобщава Си Ен Би Си.

Поредното понижение на основните индекси на Нюйоркската фондова борса в петък и и падането на доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа под 0,8% накара трейдърите да оценят на 65% вероятността за понижаване на лихвата на Фед с 75 базисни пункта по време на двудневното заседание на централната банка, което ще се проведе на 17 и 18 март, сочат данни на FedWatch към борсовия оператор оператор CME. Само ден по-рано вероятността за подобен ход бе оценява на нула.

Ако пазарите са прави, то Федералният резерв ще смъкне водещите си лихви до диапазона от 0,25% до 0,5%, след като по-рано тази седмица обяви понижение с 50 базисни пункта до настоящия диапазон от 1% - 1,25%.

„Наясно сме, че ако отново навлезем в рецесия Фед ще смъкне лихвите до нула. ТОва е оценено вече от пазарите“, коментира Майк Колинс, старши портфолио мениджър в PGIM Fixed Income.

„Има голяма вероятност от централната банка да понижат лихвите още няколко пъти и може би дори да стигнат до нулата в края на годината и да се задържат на това ниво“, добавя той.

Идеята за ново смъкване на лихвите получи подкрепа от редица президенти на регионалните банки на Фед, включително Джон Уилямс от Ню Йорк, Джеймс Булард от Сейнт Луис и Ерик Розенгрен от Бостън.

Вероятността Фед да смъкне лихвите до нула, както направи през декември 2008 г., задържайки това ниво през следващите 7 години, също нарасна през вторник. Трейдърите оценяват шансът това да се случи до декември на 35%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ