HSBC вдигна бяло знаме, готова да плати жестока глоба по съдебно споразумение с Белгия

HSBC вдигна бяло знаме, готова да плати жестока глоба по съдебно споразумение с Белгия

Швейцарският филиал на банка Ейч Ес Би Си (HSBC) се съгласи да плати в Белгия глоба от 294,4 милиона евро, за да приключи разследване за данъчна измама и пране на пари, обяви прокуратурата в Брюксел, цитирана от Франс прес.
Предстои споразумението да получи одобрението на белгийските съдебни власти, което ще стане през септември, уточнява БТА.
Швейцарският филиал Ейч Ес Би Си Прайвит банк (HSBC Private Bank SA), 100 процента притежание на азиатския банков гигант, беше обвинен, че е помагал на стотици клиенти да мамят белгийската държава. Самата белгийска държава получи обезщетение от 400 000 евро, уточни говорителката на прокуратурата Стефани Лагас.
Подозренията срещу институцията бяха, че в продължение на години е управлявала авоари на много богати клиенти, по-специално търговци на диаманти от Антверпен. Според брюкселската прокуратура банката действала за заобикаляне на европейското законодателство относно приходите от спестявания. Тя дори предоставяла на някои от привилегированите си клиенти офшорни компании в Панама и Вирджинските острови.
Същият този швейцарски филиал се съгласи през ноември 2017 година да плати 300 милиона евро във Франция, за да избегне процес за пране на пари от данъчни измами

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ