Людмила Елкова от квотата на президента влезе с церемония в управата на БНБ

Людмила Елкова от квотата на президента влезе с церемония в управата на БНБ

Финансовият експерт Людмила Елкова положи клетва като член на Управителния съвет на БНБ на церемония в банката в присъствието на президента Румен Радев и на нейното ръководство. Елкова е от квотата на държавния глава.

Новият член в управата на БНБ отбеляза, че това е институция, която е основен стълб на държавността и гарант на финансовата стабилност. Като голямо предизвикателство тя определи това, че се присъединява към институцията в интересен за страната и за БНБ момент - след като сме заявили желанието за присъединяване на страната към еврозоната и към механизма ERM 2.

„Това предполага нови предизвикателства за банката в един много динамичен период”, добави Елкова.

„През годините на преход и промени БНБ премина през сериозни сътресения”, посочи президентът Румен Радев на церемонията и напомни банковите фалити през 1996 г. и кризата с КТБ.

"Тези кризи ни напомнят, че БНБ е призвана да бъде един от стожерите на държавата. Да гарантира финансовата и банковата стабилност. Това предполага висок професионализъм и независимост от политически вмешателства", посочи президентът. Той увери представителите на ръководството на БНБ, че могат да разчитат на разбирането и съдействието му в техните усилия за утвърждаване на националната ни банка като авторитетна институция не само в страната, но и пред международните финансови институции.

Смятам, че в тази отговорна задача Елкова ще даде и своя достоен принос, каза Радев и добави, че тя е доказан професионалист в областта на икономиката и финансите. Президентът изрази убеждението си, че Людмила Елкова ще бъде достоен член на УС на БНБ. Убеден съм, че като доказан професионалист и морален човек тя ще даде своя градивен принос в работата на вашата високоуважавана институция, каза Румен Радев пред присъстващите. Държавният глава благодари и на досегашния член на УС Боряна Пенчева за работата й.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ