Могат ли централните банки да спасят световната икономика от рецесия?

Могат ли централните банки да спасят световната икономика от рецесия?

Могат ли централните банки да спасят световната икономика от рецесия?

Централните банки по цял свят, включително и Федералният резерв на САЩ, понижиха основните си лихви в опит да стимулират икономическият растеж на фона на продължаващото разпространение на коронавируса.

Много инвеститори и икономисти обаче са на мнение, че централните банки разполагат с ограничени муниции за борба с коронавируса, като се има предвид факта, че лихвите на Еврейската централна банка(ЕЦБ) и Японската централна банка(ЯЦБ) са в отрицателната територия от дълго време, пише Си Ен Би Си.

„Фактът е, че навлизаме в тази криза с много по-малко муниции. Не става въпрос само за Европа и Япония, дори Китай разполага с по-малко средства за отпускане на пакет от стимули“, коментира пред Си Ен Би Си Алекс Уулф от  J.P. Morgan.

Неговото изказване идва на фона на продължаващото бързо разпространение на коронавируса, известен още като COVID-19, извън Китай. Опасенията от негативното въздействие на епидемията върху световната икономика накараха Федералния резерв на САЩ да смъкне лихвите си с 50 базисни пункта до диапазона от 1% до 1,25%.

На теория понижаването на лихвите води до спад на разходите по заемите и би могло да насърчи бизнеса и домакинствата да вземат повече заеми и да харчат повече, което от своя страна стимулира икономиката.

Преди изненадващото понижение на лихвите на Фед, централните банки на Австралия и Малайзия също смъкнаха основните си лихви, като анализаторите очакват подобни мерки от редица други централни банки. През тази и идните седмици ще се проведат заседания на ЕЦБ, ЯЦБ и Английската централна банка.

Според Брайън Мартин от австралийската банка ANZ, ЕЦБ може да понижи основната си лихва по депозитите с 10 базисни пункта преди следващата си среща, насрочена за 12 март. В момента лихвата е на равнище от минус 0,5%, Той също така прогнозира ново понижение на лихвите на ЯЦБ и смъкване на тези на Английската централна банка с 25 базисни пункта преди заседанието й в Лондон на 26 март.

Фактът, че лихвите на редица централни банки са на рекордно ниски нива от световната финансова криза насам обаче означава, че голяма част от тях не разполагат с голяма свобода за нови намеления, коментира Мартин.

Въпреки всичко това, според Журиен Тимер от Fidelity Investments решението на Фед да смъкне лихвите е било правилно.

„Епидемията от коронавирус представлява внезапен системен шок за световната икономика и за тази на САЩ, така че решението на Федералния резерв да понижи лихвите е добро.“, казва Тимер, като добавя, че американската централна банка може да намали лихвите с още 25 до 50 базисни пункта през идните седмици и месеци.

С наближаването на границата от 0% обаче инвеститорите очакват повече мерки от страна на американското правителство, казва още Тимер. Освен това, паричната политика на централната банка не може да помогне за разрешаването на здравните проблеми и възстановяването на производството в световен мащаб, добавя той.

Мерките в подкрепа на икономиката ще бъдат от решаващо значение, ако COVID-19 се превърне в пандемия, казва Марк Занди от Moody’s Analytics. Според .” Moody’s Analytics шансовете коронавируса да се превърне в пандемия са се увеличили от 20% на 40% през миналата седмица.

„Ако се превърне в пандемия, която обхваща САЩ, трудно може да си представим сценарии, при който американската икономика се разминава с икономическа рецесия, което от своя страна означава, че световната икономика също ще влезе  в рецесия“, казва Занди пред Си Ен Би Си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ