Над 50 000 са заявките за разсрочване на кредити, обяви управителят на БНБ

Над 50 000 са заявките за разсрочване на кредити, обяви управителят на БНБ

Над 50 000 са заявките за разсрочване на кредити, обяви управителят на БНБ

Получени са над 50 000 заявки за разсрочване на кредити. 25 хиляди от тях са одобрени, но остават още почти два месеца за подаване на още заявления. Очаква се това число да се увеличи. Товя обясни в ефира на bTV управителят на БНБ Димитър Радев. 

Според него банките ни са по-подготвени за тази криза с коронавируса, отколкото бяха през 2008 г., но проблемът сега е, че не се знае каква ще е продължителността и дълбочината й.

"Банките са стабилни. Българският лев няма как да се обезцени. Разполагаме срещу всеки лев с 1,5 евро и това няма да се намали", уточни управителят на БНБ. 

Радев определи суаповата сделка като знак на доверие към страната ни.

"Суапова сделка значи валутно споразумение, което означава, че може да получаваме евро срещу фиксирания курс, без да намаляваме валутния резерв", каза още управителят на БНБ и добави, че суаповият механизъм ще продължи, колкото е необходимо.

Той прогнозира, че влизането в чакалнята на Еврозоната може да се случи в следващите 3 месеца.

"Преди всичко говорим за политически акт, винаги може да има развития, които не се предвиждат лесно. Имаме и кризата с коронавирус. Става дума за сложен административен и бюрократичен процес, но следващите 3 месеца очакваме развитие", поясни управителят на БНБ. И добави, че не е имало проблем с обменяне на валута от началото на извънредното положение. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ