Банки

УниКредит изненада с по-висок ръст на нетната печалба за 2021 г.

УниКредит изненада с по-висок ръст на нетната печалба за 2021 г.

Oсновната нетна печалба на УниКредит за 2021 г. достигна 3,9 млрд. евро за 2021 г., надхвърляйки първоначално планираните 3,7 млрд. евро и значително подобрявайки представянето спрямо 2020 г. с 2,6 млрд. евро.

От групата посочват, че отличното представяне се дължи на силната й паневропейска мрежа, която е довела до ръст на приходите в размер на 4,7% на годишна база до 4,4 млрд. евро за последните три месеца на 2021 г. и общо 18 млрд. евро за цялата година, регистрирайки ръст от 4,8% на годишна база и преизпълнявайки планираните 17,5 млрд. евро.

Благодарение на постоянния фокус върху ефективното управление на разходите, през четвъртото тримесечие на 2021 те отбелязват намаление с 4% на годишна база до 2,5 млрд. евро, а за цялата 2021 г. остават на нивото от преходната година. Коефициентът разходи/приходи през четвъртото тримесечие на 2021 г. е 55,7 %, а за цялата 2021 г. е в размер на 54.6 %, което е намаление от 2,6 п.п. спрямо същия период на 2020 г.

За същия период групата отчете две ключови подобрения на кредитните си оценки - Fitch повиши рейтинга от BBB- до BBB със стабилна перспектива, а S&P подобри перспективата от стабилна на положителна

„Отличното представяне през 2021 г. е резултат от решителните ни действия, които предприехме през годината, от нашата корпоративна култура, от отдадеността на служителите ни и доверието на нашите клиенти. Преизпълнихме целите ни по отношение на приходи, разходи и основна нетна печалба, осигурявайки възвръщаемост на капитала от 7,3% и генерирайки значителен органичен капитал. Успяхме да изпълним нашия ангажимент значително да увеличим възвръщаемостта на акционерите, без това да засяга стабилния ни капитал. Ще разпределим общо 3.75 милиарда евро на нашите инвеститори под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции, в очакване на одобрение, като същевременно завършим годината с коефициент на базовия собствен капитал от първи ред CET1 в размер на 14,13 процента. Това представяне онагледява плана ни за това, което искаме да постигнем, с новите си цели през 2022 г. и годините след това в полза на всички наши заинтересовани страни“, коментира Андреа Орчел, главен изпълнителен директор на УниКредит.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ