Банки

Управата на БНБ потвърди нивото на банковия капиталов буфер за системен риск

Управата на БНБ потвърди нивото на банковия капиталов буфер за системен риск

Управителният съвет на БНБ определи капиталов буфер за системен риск в размер на 3% за всички банки, приложим за всички експозиции в Република България. Решението е взето на заседание на УС на БНБ, проведено на 3 декември, съобщават от пресцентъра на централната банка днес.

Текущият преглед на вътрешноприсъщите за банковата система рискове и влиянието на външната среда показва запазване на дългосрочни макропруденциални и системни рискове в банковия сектор. Оценените рискове и фактори могат да имат усилващ ефект за потенциално негативно въздействие върху устойчивостта на банковата система, което обуславя запазване на натрупания капиталов резерв чрез потвърждаване на нивото и обхвата на буфера за системен риск, посочват още от централната банка.

От БНБ посочват, че оповестяването на решението се извършва след уведомлението до Европейския съвет за системен риск и компетентните и определените органи на съответните държави членки.

Решението на УС на БНБ е взето при спазване на заложените процедури за макропруденциални инструменти с Европейската централна банка съобразно регламент на Съвета на ЕС от 15 октомври 2013 година за възлагане на европейската централна банка на конкретни задачи относно политиките, свързани с пруденциалния надзор над кредитните институции.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ