Японската централна банка подкрепи бизнеса със 187 милиарда долара

Японската централна банка подкрепи бизнеса със 187 милиарда долара

Японската централна банка подкрепи бизнеса със 187 милиарда долара

Японската централна банка облекчи финансирането на компании, които са в затруднено положение заради нарастващите икономически щети, нанасяни от пандемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Банк ъв Джапан (Bank of Japan) реши днес на заседанието си по паричната политика да разшири изкупуването на търговски книжа и корпоративни облигации до 20 трилиона йени или 187 милиарда долара, така че компаниите да имат достатъчно пари брой, предаде агенция Киодо.

Тези мерки, които бяха очаквани от анализаторите, са аналогични на действията, предприети от централни банки по света, за да облекчат мащабните щети от избухването на пандемията за корпоративните печалби и бизнес активността.

Японската икономика е във все по-тежка ситуация заради въздействието от разпространението на новия коронавирус в страната и в чужбина, се посочва в комюникето на Банк ъв Джапан.

Япония съобщи за 13 000 случая на заразени с COVID-19 и близо 400 починали от болестта, информира БТА.

Ресторантите, концертните зали и други заведения са затворени, а туризмът е особено силно потърпевш. Автомобилните заводи спряха работа, а хората бяха помолени да работят от дома си и да останат вкъщи.

Японската икономика, която е третата по големина в света, зависи силно от износа главно на стоки като коли и електроника.

Банк ъв Джапан понижи прогнозата си за растежа на националната икономика и сега очаква тя да се свие с 3 до 5 процента през текущата финансова година заради пандемията, предаде ДПА.

Банката освен това очаква дефлацията да се върне в страната със спад на цените на потребителските стоки с 0,4 на сто до 0,8 на сто за финансовата година, която приключва в края на март 2021 година. За сравнение тя предвиждаше през януари ускоряване на инфлацията между 0,9 на сто и 1 процент

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ