Apple е все по-близо до достигането на пазарна капитализация от 3 трлн. долара

Apple е все по-близо до достигането на пазарна капитализация от 3 трлн. долара

Apple е все по-близо до достигането на пазарна капитализация от 3 трлн. долара

Американският технологичен гигант Apple е близо до преминаването на прага от 3 трлн. долара пазарна капитализация – постижение, което би наредило най-ценната компания в света на пето място сред най-големите икономики на планетата след Германия, предаде Ройтерс.

Акциите на Apple поскъпнаха с 1,6% до 174 долара в търговията в сряда. Те трябва да достигнат 182,85 долара, за да може производителят на iPhone да получи пазарна оценка от 3 трлн. долара. Припомняме, че компанията премина прага от 2 трлн. долара преди по-малко от година.

От началото на 2021 г. цената на книжата на Apple се е повишила с 30%, след като предходната година бе записан ръст от 80%. За сравнение, широкообхватният индекс  S&P 500 е напреднал с 25% от началото на тази година.

Акциите на другите компании, които имат пазарна капитализация от над 1 трлн. долара - Microsoft, Amazon, Alphabet и Tesla, са поскъпнали с между 10% и 70%.

„Apple изглежда е по-устойчива на приливите и отливите на икономическите сили, което се дължи на настина силния бранд на компанията. Новата й продуктова линия също е доста силна“, коментира Сузана Стрийтър, старши инвестиционен и пазарен анализатор в Hargreaves Lansdown.

„Очакването е, че продуктите на Apple ще достигнат до клиентите, въпреки трудностите при доставките“, добави тя.

Технологичният гигант достигна капитализация от 1 трлн. долара през 2018 г., като прагът от 2 трлн. бе преодолян две години по-късно.

По-рано тази година Apple за кратко бе детрониран от Microsoft като ценната компания в света, следвайки коментарите на главния изпълнителен директор Тим Кук за проблемите с веригата на доставките и трудностите при набавянето на чипове и компоненти, нужни за производството на смартфони и лаптопи.

Microsoft е на около 500 млрд. долара от пазарна оценка от 3 трлн. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ