Брокери прогнозират 10% ръст на пазара на жилища през 2022 г.

Брокери прогнозират 10% ръст на пазара на жилища през 2022 г.

Имотният пазар прекрачи новото десетилетие уверено и постави началото на нов възходящ цикъл, който предстои да се разгърне през следващите няколко години. През 2021 г. жилищният пазар продължи да привлича купувачи, които искат живот в по-качествена среда или търсят сигурност на парите си. Те станаха по-уверени, благодарение на ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, ръста на доходите и стабилната заетост, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES. Според нея катализатор на този процес са нарастващата инфлация, нулевите лихви по депозитите и въведените високи такси от банките. Това доведе до нарастване на цените в София с около 10% на годишна база, а морските и зимните курорти – между 3 и 7 на сто.

Прогнозата на компанията за 2022 г. е, че търсенето ще се задържи на досегашните нива. „То ще бъде стимулирано както от нуждата от собствено жилище, така и от желание за вложение в сигурен актив с цел предпазване от инфлация и други рискове, които предстоят, както и от нежеланието на банките да съхраняват депозити с големи наличности и да ги наказват с такси”, посочва Стойкова.

Цените на жилищата ще нараснат с около 10% и през тази година, по оценки на компанията. Възможно е известно успокояване на темпа, но като цяло перспективите пред развитието имотния пазар остават положителни и през следващите няколко години, отбелязват експертите. Като изгодни за инвестиция в София те посочват Зона Б-5, Зона Б-18 и 19 и Банишора, както и други райони, които граничат непосредствено с централните части на София и се явяват тяхно естествено продължение. Според Стойкова освен близост до центъра, те имат предимствата на пълна транспортна и инфраструктурна обезпеченост, училища и детски градини, магазини и всякакви удобства.