Европейската централна банка заговори за стимули

Европейската централна банка заговори за стимули

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги каза, че институцията, която определя паричната политика на Еврозоната, е готова да намали лихвите, съобщи Асошиейтед прес.

Драги заяви в днешната си реч на конференцията на ЕЦБ в португалския град Синтра, че банката може да поднови програмата си за изкупуване на облигации, ако икономиката се нуждае от това. Припомняме, че ЕЦБ в края на 2018 г. спря изпълнението на историческата си програма за изкупуване на нетни активи, започнала през 2015 година с цел да стимулира икономиката на Еврозоната и с актив инжектирани 2,6 трилиона евро.

Президентът на ЕЦБ подчерта на пресконференцията, че "по-нататъшно намаляване на лихвените проценти остава част от инструментите ни". Той добави,че има "значителен операционен запас" за подновяване на програмата за закупуване на облигации.

Инфлацията в еврозоната от 1,2 процента е под целевите почти 2 процента, смятани за най-доброто равнище на инфлация за икономиката, а перспективите за растеж са под натиск заради световните търговски спорове.

Драги заяви, че при липсата на по-висока инфлация "ще са необходими допълнителни стимули" и банката "ще използва цялата гъвкавост ", която е в правомощията й, за да повиши инфлацията до целевото равнище.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ