Федералният резерв в Далас: Глобалната рецесия е неизбежна без руски петрол

Федералният резерв в Далас: Глобалната рецесия е неизбежна без руски петрол

Световната икономика вероятно няма да може да избегне рецесия без възобновяване на руския енергиен износ тази година, показва проучване на икономисти на Федералната резервна банка на Далас, цитирано от Блумбърг.

„Ако по-голямата част от руския износ на енергия е извън пазара до края на 2022 г., свиването на глобалната икономика изглежда неизбежно“, пишат икономистите Луц Килиан и Майкъл Планте в статия, публикувана от Фед във вторник. „Това забавяне може да бъде по-продължително, отколкото през 1991 г.“, добавят те.

Авторите правят паралел с глобалната рецесия от 1991 г., предизвикана от нахлуването на Ирак в Кувейт през предходната година, което доведе до шок при доставките на петрол.

Тогава Саудитска Арабия частично облекчи проблемите с доставките, обещавайки да увеличи производството. Това доведе до „кратка рецесия в САЩ“, която продължи по-малко от година.

Според икономистите от Фед в Далас, отказът на финансовите институции да вземат участие в руския енергиен износ е основата причина доставките на петрола да са под риск. „Този ​​резултат беше до голяма степен неочакван, тъй като санкциите на САЩ и Европейския съюз умишлено не засягаха руския износ на енергия“, казват те.

Замяната на руските доставки може да бъде доста голямо предизвикателство, като се има предвид, че Cayдитcĸa Apaбия и Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa сигналзиираха, чe нямa дa пoмoгнaт зa компенсиране на тези липси. Изследователите също така подчертаха, че производителите на шистов петрол са „ограничени заради проблеми с веригите на доставки, липса на работна ръка и изискванията на публичните инвеститори за капиталова дисциплина“.

„Има индикации, че някои страни вносителки на петрол проучват алтернативни схеми за плащане, които избягват използването на търговски кредит, заобикалят настоящите финансови санкции или разчитат на алтернативни валути“, пишат Килиан и Планте. По думите им това да помогне за облекчаване на ситуацията.

Те казват, че ако не бъде компенсиран, спадът на руския износ ще окаже инфлационен натиск.

„Освен ако небъде овладян недостигът на руски петрол, изглежда ще е необходимо цената на петрола да се увеличи значително и да остане завишена за дълъг период от време, за да се премахне излишното търсене на петрол“, пишат те. „Това унищожаване на търсенето вероятно ще бъде подпомогнато от ефекта на рецесията и от по-високите цени на природния газ и на други стоки, особено в Европа“, казват авторите.

Междувременно МВФ все още смята, че глобалната икономика ще нарасне през тази година. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза във вторник, че макар да съществува „възможен риск от рецесии“ в някои икономики, други регистрират бързо възстановяване от пандемията и са в по-добра позиция да се справят с последиците от войната в Украйна.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ